Programarea Neuro-Lingvistică este o modalitate de a schimba comportamentul și gândurile cuiva pentru a-i ajuta să-și atingă scopurile și a devenit larg răspândită de la începutul anilor ’70. NLP (Programare Neuro-Lingvistică) se utilizează la tratamentul fobiilor și tulburărilor de anxietate, dar și la îmbunătățirea performanței la locul de muncă sau în scopul atingerii unei fericiri personale.
Acest articol va explora teoria din spatele NLP și ce dovezi există în sprijinul acestor practici.
Ce este NLP?
NLP a apărut datorită lui Richard Bandler și John Grinder, care au crezut că este posibil să identifice tiparele gândurilor și comportamentelor oamenilor de succes și să îi învețe pe ceilalți să folosească aceleași comportamente și mod de gândire.
În ciuda lipsei de dovezi empirice care să susțină această teorie, Bandler și Grinder au publicat două cărți, Structura magicului I și II și, astfel, a apărut NLP. Popularitatea NLP se datorează parțial abordării numeroaselor probleme cu care se confruntă oamenii.
Cum funcționează?
Diferitele interpretări ale NLP sunt dificil de definit, dar se bazează pe ideea că oamenii operează prin „hărți” interne ale lumii pe care le învață prin experiențe senzoriale.
NLP încearcă să detecteze și să modifice prejudecățile inconștiente sau limitările individului.
NLP nu este hipnoterapie. În schimb, funcționează prin utilizarea conștientă a limbajului pentru a produce schimbări în gândurile și comportamentul cuiva.
Spre exemplu, în cazul NLP somato-integrativ, se ține cont de reacția corpului nostru la modul nostru de a gândi.
Tehnici
NLP este un domeniu larg de practică. Ca atare, practicienii NLP folosesc multe tehnici diferite care includ următoarele:
- Una dintre tehnicile NLP este încercarea de a înlătura gândurile și sentimentele negative legate de un eveniment trecut.
- Ancorarea: transformarea experiențelor senzoriale în declanșatori pentru anumite stări emoționale.
- Raportare: Practicianul NLP se adaptează persoanei prin potrivirea comportamentelor fizice pentru a îmbunătăți comunicarea și răspunsul prin empatie.
- Modelul Swish: Schimbarea tiparelor de comportament sau gândire pentru a ajunge la rezultatul dorit.
- Disociere vizuală/kinestezică: Încercarea de a înlătura gândurile și sentimentele negative asociate cu un eveniment trecut.
Exemple
NLP este utilizat ca metodă de dezvoltare personală prin dezvoltarea abilităților, cum ar fi auto-reflecție, încredere și comunicare.
Practicanții au aplicat NLP comercial pentru a atinge obiective, cum ar fi îmbunătățirea productivității sau progresul la locul de muncă.
Mai pe larg, a fost aplicat ca terapie pentru tulburări psihologice, incluzând fobiile, depresia, tulburările de anxietate sau PTSD.
Funcționează?
Cercetarea științifică asupra NLP a obținut rezultate mixte.
Unele studii au descoperit beneficii asociate cu NLP. De exemplu, un studiu publicat în revista Counselling and Psychotherapy Research a descoperit că starea pacienților și calitatea vieții lor a fost îmbunătățită după ce au trecut la practica NLP în comparație cu un grup de control.
În 2014, un raport Sursa încredințată de Agenția canadiană pentru droguri și tehnologie în sănătate nu a găsit nicio dovadă clinică pentru eficacitatea NLP în tratamentul PTSD, GAD sau depresie.
Cu toate acestea, un alt studiu de cercetare publicat în 2015 a constatat că terapia NLP a avut un impact pozitiv asupra persoanelor cu probleme sociale sau psihologice, deși autorii au spus că este nevoie de mai multe investigații.
Totuși, dincolo de faptul că, în unele czuri NLP-ul poate să nu funcționeze, el a devenit foarte popular de-a lungul anilor. Această popularitate ar fi putut fi determinată de faptul că practicienii o pot utiliza în multe domenii și contexte diferite.