Anul trecut, compania de stat a admis, într-un răspuns pentru G4media.ro, că nu a recuperat nimic din cele 4 miliarde de lei încasate de băieții destepți din energie, printre care Bogdan Buzăianu, în urma contractelor încheiate de aceștia cu Hidroelectrica și anchetate de DIICOT și DNA. DNA a clasat marele dosar Hidroelectrica în iulie 2018 după o anchetă de 13 ani. Compania de stat a precizat, în februarie anul trecut, că a introdus mai multe acțiuni în instanța civilă împotriva băieților deștepți din energie, printre care și compania lui Bogdan Buzăianu, însă toate au fost respinse.
Numai compania reprezentată de el, Energy Holding, a avut un contract de 1 miliard de dolari cu Hidroelectrica. Valoarea reprezenta unu la sută din PIB-ul României din 2004, atunci când a fost încheiat contractul. Ministrul Industriilor în Guvernul Năstase era Dan Ioan Popescu, naşul de cununie al lui Buzăianu, potrivit G4media.
Înalta Curte i-a condamnat pe directorii din primul dosar la pedepse de până la 7 ani de detenţie. Şi ex-ministrul Economiei, Codruţ Şereş a primit 4 ani de închisoare. Instanţa i-a găsit vinovaţi pe directorii Hidroelectrica de un prejudiciu uriaş de aproape 100 de milioane de euro.
În 2007, DNA a arătat că Elena Udrea i-ar fi cerut mită 5 milioane de euro lui Buzăianu ca să îl scape de dosarul Hidroelectrica de la DIICOT, unde şefă era Alina Bica. Buzăianu a scăpat însă de dosarul de dare de mită după ce a denunţat-o pe Elena Udrea. Și omul de afaceri Radu Budeanu, care controlează un grup de presă din care face parte şi publicaţia Cancan, a încheiat, anul trecut, un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA în dosarul Hidroelectrica, în care este acuzat că a intermediat o mită de 3,8 milioane dolari, primită de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
Potrivit unei investigaţii a Centrului de Investigaţii Media, statul român a recuperat doar 440.000 de euro din prejudiciul de 100 de milioane de euro din primul dosar Hidroelectrica. Fiscul nu a recuperat nici măcar cheltuielile statului cu instrumentarea dosarului. Numai expertiza, care a stabilit prejudiciul uriaş, a costat 800.000 de euro. Între timp, foştii directori trimişi după gratii timp de 7 ani, printre care și Eugen Pena, au fost eliberaţi condiţionat, potrivit aceleiași investigaţii.
Într-un interviu acordat Agerpres, directorul general al companiei, Bogdan Badea, a precizat că mai multe companii, care în trecut făceau profituri uriaşe cu energia ieftină de la Hidroelectrica, nu au dispărut, ci pândesc la cotitură şi încearcă să obţină din nou privilegiile pe care le-au pierdut.