CULISELE PUTERII | Raed Arafat, la șapte ani de la tragedia de la Siutghiol: „Urgența nu poate fi făcută sub formă de business”

Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit, în exclusivitate la Realitatea PLUS, la emisiunea Culisele Statului Paralel, despre cazul elicopterului SMURD căzut în lacul Siutghiol, care a creat revoltă publică în anul 2014.

După prăbuşirea elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol, din decembrie 2014, în care au murit patru persoane, în rândul pompierilor din Constanţa a domnit tulburarea. Pe de o parte, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au fost marcaţi de pierderea suferită, a colegilor din echipajul SMURD, iar pe de altă parte, s-au confruntat cu oprobriul public legat de intervenţia lor la locul accidentului de pe Lacul Siutghiol.

La șapte ani de la tragedie, Raed Arafat a povestit, la Realitatea PLUS, cum au stat lucrurile în cazul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa – Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la patru ani de închisoare după prăbușirea elicopterului în lacul Siutghiol.

„Povestea lui e următoarea: elicopterul s-a luat pe un proiect transfrontalier Constanța-Dobrogea și o parte din Bulgaria. Noi i-am spus domnului Constantinescu că luarea unui elicopter se poate face.

De interes:  In fata bărbatului autentic te dezbraci de prejudecăți si mai apoi de haine – BANAT

Intenția județului Constanța era să dea elicopterul unui privat. Sistemul de urgență trebuie să rămână de stat. Toate țările care au mers către comercianți a devenit un sistem amestecat cu statul și este vorba de business. Urgența nu poate fi făcută sub formă de business. Când ești în stare de urgență nu poți să vezi cine este mai ieftin, mai scump. Când apare afecerea, sistemul de stat se duce.

Dânsul a decis să-l dea la o firmă privată, care avea un sistem: medicul era acasă. Avea un contract, dar când era ceva serios pleca elicopterul de la București. La un moment dat, cine a venit după dânsul, l-a dat la sistemul de urgență.

Situația cu dosarul respectiv, cu contractul, nu mă bag că asta știe Justiția. Acolo s-a pus problema că motorul nu avea cheie la motor, dar el nu avea cheie, se trage.

Măsurile care s-au luat după 2014 au schimbat total”, a spus Raed Arafat la Realitatea PLUS.

De interes:  26 mai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.