„Fructul lui Jack” este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Sutele de seminţe din interior sunt foarte hrănitoare, conţin fier, potasiu, calciu şi proteine, iar pulpa, multă vitamina C. Este motivul pentru care a fost numit „cultura miracol”.

Când este consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas şi pară. Gătit, ai impresia că mănânci carne, iar textura este asemănătoare cu cea a fripturii de porc. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. În Asia, se prepară chipsuri din acest fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar.

Potrivit Pinterest, căutările pentru reţete cu jackfruit au crescut cu 420%.

Un singur fruct poate cântări de la 4,5 kg la 45 kg. Copacii sunt de asemenea uriaşi, ajungând la 15 m înălţime. Produc în jur de 150 de fructe pe an.

Este nativ in padurile din India, deoarece nu rezista la inghet creste si este raspandit doar in Asia de Sud, Africa si America de Sud. Ca si marime arborele poate ajunge si la inaltimea unui arbore de stejar.

De interes:  Barbatul perfect si Femeia ideala – Banat FM

Jackfruit se găseşte în Thailanda, Malaezia şi Bangladesh, unde este considerat fructul naţional.

În sudul Indiei, se numeşte „chakka pazham”, iar portughezii i-au adaptat numele la „jaca”.

În New York, se vinde la preţul de 2,50 dolari/jumătate de kilogram.

Jackfruit este vedeta anului 2017, spun nutriţioniştii. Plin de nutrienţi, acest fruct poate înlocui cu succes carnea, ba mai mult, are, se pare, şi acelaşi gust dacă este gătit.

Fructul acestui arbore poate ajunge si pana la 90 cm lungime. In stare coapta are culoarea galben-verzui, cu pielita/coaja intepatoare, cu spini. Pulpele de culoare galbena are gust de banana si contine sute de seminte mici, de cateva centrimetrii, de culoare maronie. Intr-un cuvant cu pulpe interioare moale, care are un gust dulce si delicios.

Gustul si textura o fac ca acest fruct mare sa fie extraordinar pentru salate, tacos, gemuri, bomboane, prajituri si alte bunatati dulci.

Fructul necopt crud este adaugat in feluri de mancare savuroase, in sosuri dar si in curry picant. Textura si gustul fructului Jakcfruit necopt este ca de carne de oaie atunci cand este gatit in condimente care il fac popular atat in cadrul venegarienilor cat si al non-vegetarienilor deopotriva. Datorita gustului si preperatelor ce se pot obtine dun acest fruct si-a castigat locul in diete.

De interes:  Lazzaro felice (Lazzaro cel fericit) – Banat FM

Semintele de Jackfruit sunt consumate sub forma fiarta, fiind considerat ca o gustare in unele tari.

Pulpele de Jackfruit sunt foarte bogate in fibre. Este un fruct sanatos, apropare fara grasimi, insa cu multa energie. Contine cantitati mari de vitamine (B5, C, magneziu, potasiu-mentine nivelul hidro-electrolitic in echilibru), minerale, fitonutrienti, carbohidrati, proteine. Fructul lui Jack este o sursa buna de calorii, insa nu contine colesterol sau grasimi saturate. Fiind bogat in antioxidanti ne protejeaza de cancer, imbatranire si boli degenerative, de probleme de vedere. Deasemenea imbunatateste sanatatea oaselor si a pielii.

De la cea mai simpla reteta pana la cea mai sofisticata se prezinta utilizarile nesfarsite si uimitoare, mai ales intenditele alimentare vegane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.