Daca in trecut romanii se fereau de orice tip de tratament mental sau emotional, astazi exista din ce in ce mai multe clinici de psihoterapie Bucuresti iar oamenii sunt mai deschisi spre astfel de solutii.
Psihoterapia ii ajuta pe pacienti sa descopere care sunt factorii ce duc la stari neplacute si sa isi accepte atat punctele slabe, cat si punctele forte.
Denumita si ” tratament prin vorbire”, psihoterapia se defineste prin faptul ca este bazata pe comunicare. Comunicarea poate fi de mai multe feluri, nu doar verbala. Uneori, psihoterapeutii folosesc comunicare scrisa, alteori comunicare prin arta ( povesti sau muzica) iar alteori prin desen.
Care sunt principalele tipuri de psihoterapie?
Psihoterapia s-a dezvoltat foarte mult incepand cu secolul 19. De atunci lucrurile au evoluat destul de mult, in asa fel incat astazi exista mai multe tipuri de terapie:
-
Terapie comportamentala. Este cea care ajuta pacientul sa isi modifice comportamentul, in asa fel incat sa poata sa isis chimbe starea de spirit. Psihoterapeutii isi ajuta pacientii sa se implice mai mult in activitatile sociale si sa aiba cat mai multe experiente pozitive.
-
Terapie cognitiva. De cele mai multe ori, starea noastra de bine este data de modul in care gandim. Depresia poate fi rezultatul unei gandiri gresite iar potrivit studiilor, poate fi vindecata prin psihoterapie. Psihoterapia cognitiva il ajuta pe pacient sa se confrunte cu gandurile eronate, subliniind o multime de alte puncte de vedere. De cele mai multe ori, acest tip de terapie este extrem de eficienta in tratarea stresului post traumatic.
-
Terapia familiala. Contextul familial este foarte important pentru starea noastra de bine. Prin terapia familiala, terapeutii observa simptomele pe care le are pacientul in context familial si incearca sa gaseasca metode prin care toti membrii familiei poti fi implicati in vindecare.
-
Terapie interpersonala. Relatiile interpersonale pot genera o multime de stari neplacute. Prin terapia interpersonala, terapeutul incearca sa ajute pacietul sa identifice emotiile si sursele acestora, in asa fel incat sa le poata controla mai bine.
-
Terapia de grup. Nu toate variantele de psihoterapie se fac intre terapeut si pacient. De multe ori, terapia implica mai multe persoane si se defineste drept ” terapie de grup”. Aceasta se face intr-un grup de 6-12 pacienti si este foarte eficienta prin faptul ca permite observarea celorlalti si a modului in care acestia reactioneaza la diverse situatii.
-
Terapia psihodinamica. Este cea care se concentreaza pe automatismele din comportamentul unei persoane si incearca sa il faca pe pacient sa inteleaga modul in care se comporta si sa elimine mecanismele de aparare aplicate in mod inconstient.
Care sunt problemele pe care le poate rezolva psihoterapia?
Exista o multime de probleme personale sau sociale pe care o astfel de terapie le poate rezolva. Cel mai adesea, pacientii incearca sa scape de depresie, anxietate sau crize emotionale, insa prin psihoterapie pot fi rezolvate si probleme precum alcoolismul, dependentele de orice natura sau chiar si tulburarea bipolara sau schizofrenia ( atata vreme cat terapia este asociata cu medicamente)
Cu siguranta, psihoterapia aduce o multime de beneficii, ajutand oamenii sa se inteleaga mai bine pe sine si sa dezvolte o multime de abilitati prin care isi pot imbunatatii relatiile interumane.
In alta ordine de idei insa, psihoterapia se poate dovedi foarte puternica. In cazul unor persoane duce la retrairea anumitor evenimente neplacute.
Ce trebuie sa stii atunci cand ai o problema?
De cele mai multe ori, te gandesti ca poti trece de unul singur peste problemele psihologice, insa mintea ta poate deveni un adevarat dusman. Psihoterapia te ajuta sa te focusezi pe partile pozitive ale mintii si sa iti controlezi mult mai usor trairile.
Atunci cand ai o problema, este bine sa iei in considerare o programare la psihoterapeut, tocmai pentru ca te poate ajuta sa mergi mai usor prin harta mintii tale si sa interpretezi mult mai bine situatiile neplacute.
Psihicul influenteaza starea de sanatate si calitatea vietii tale. Este esential, asadar, sa nu te orientezi doar spre sanatatea fizica, ci si spre sanatatea psihica.