Dacă îţi place parizerul cu siguranţă că te vei gândi de acum încolo de mai multe ori înainte să-l cumperi.

Ei bine, slănina este principalul ingredient din orice parizer, cremvursti, cârnat polonez sau hotdog. Proporția de slănină pleacă de la 70-80% la produsele „de calitate” și ajunge chiar la 95% pe piețele sărace, cum e și România. Dar asta este variantă „fericita”!

Atunci când producătorii vor să reducă și mai mult costurile, ei renunță la slănină și o înlocuiesc cu pastă MDM. Practic, este vorba despre o emulsie de apa și pastă de șorici, piele de pui, tendoane și cartilagii. Toate acestea sunt amestecate cu o substanță care ajută la topirea grăsimilor în apa.

Pasta astfel obținută este amestecată cu un procent mic de carne, și aceea de slabă calitate. Pentru a căpăta consistență, se adaugă amidon, iar textură specifică se obține prin folosirea de soia.

Dar produsul trebuie să fie nu doar consistent, ci și atrăgător. Astfel i se da culoare cu carmin și gust cu „praf de parizer”. Este vorba despre un amestec format într-o mică propotie din arome naturale și de sinteză și o mare cantitate de substanțe chimice.

De interes:  Top 21 Seriale pe Netflix - Online in 2020

Pentru a avea gust, se adaugă glutamatul de sodiu (potentiator de gust), care are capacitatea de a stimula creierul să perceapă gustul de câteva sute de ori mai tare decât cel normal. Lactoza și glucoza au rolul de a îndulci ușor amestecul.

În fine, se adaugă conservanții (nitrituzl de sodiu și nitratul de potasiu), precum și antioxidanții (acid ascorbic), cu rolul de a simula „prospetimea” produsului final.

The post Ce conţine, de fapt, parizerul. Mai mănânci vreodata? appeared first on Realitatea de Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.