Bobby Păunescu, despre 2 măsuri care ar fi putut salva economia României după ’89: Era logică mișcarea și transformarea

Bobby Păunescu a vorbit la B1 TV despre două măsuri pe care cei care s-au aflat la conducerea țării imediat după 1989 nu le-au luat și care ar fi putut schimba istoria economiei țării. 

Bobby Păunescu a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre transformarea prin care a trecut economia României imediat după 1989, moment care a influențat decisiv nivelul de trai din țară.

 

Omul de afaceri a povestit un moment din viața tatălui său care a fost chemat de conducătorii țării pentru a fi întrebat despre ce ar trebui făcut cu economia României.

 

„Pentru corectitudine trebuie să spun că înainte de ’89 tatăl meu nu era în Securitate, cum spun documentele de la CNSAS. În 97, cei care erau în Securitate au încercat să-l elimine pentru că știa tot ce s-a întâmplat cu banii României, să nu iasă să spună. 

 

Pe vremea respectivă m-am bucurat de un standing bun, nu trăiam în sărăcie datorită realizărilor tatălui meu, a negociat Cernavodă, investiția Canadiană, programul de avioane de la ROMBAC, cu englezii, deci nu făcea parte din sistem, Nicolae Ceaușescu avea nevoie de el, era șeful comerțului exterior. N-a vrut nicio funcție politică tocmai pentru că nu credea în sistemul acela.

De interes:  Atunci cand te vei opri din a alerga dupe ele, o vei gasi pe Ea! – Banat FM

 

Imediat după revoluție, tatăl meu a fost invitat că specialist, cu doctorate făcute pe bune, de către conducerea de atunci a FSN-ului pentru a fi întrebat ce ar trebui să facă România că să poată să crească economia. Tatăl meu atunci a spus atunci „nu închideți CSP-ul”, era upper managementul României.

 

România era ca o companie mare, tehnologiile erau din toată lumea, în ’89 România ajunsese la datorie 0. CSP-ul era upper managementul, se luau deciziile pentru toată industria românească. Companiile nu aveau departament de vânzări, dezvoltare, totul se făcea de upper management. Companiile de stat fără CSP se închideau pentru că nu știau cum să se dezvolte, unde să vândă. CSP era de o importantă strategică deosebită. 

 

Conducerea economiei românești era în acest CSP. În același timp, România incepuse să producă pe stoc în ultimii 3 ani de zile înainte de ’89. Produsele nu erau de calitatea celor din Vest și era important să ai o piață de desfacere. 

 

A fost invitat la o discuție, era cunoscut în toată lumea, continuă să fie cunoscut, de la președinți de state din toată lumea. Tatăl meu, care a înțeles ce important e să sintetizezi, a spus că 2 lucruri sunt importante: 1 nu închideți CSP-ul, păstrați-l până când companiile respective își deschid departamente de vânzări și așa mai departe. Iar după acest moment CSP-ul îl transformați în bursă de valori. O economie funcționează numai când ai bursă de valori în mijlocul economiei. Era logică mișcarea și transformarea. 

De interes:  CHA CHA LITIX! Episodul 198. Șofer de TIR român, vedetă în Franța

 

Numărul 2 – tatăl meu sperând că o să fie mai simplu – să nu ieșim din CAER. Cât timp reușim să dezvoltăm că produsele noastre să fie competitive în Vest. CAER era piață din Est. Dacă ieșim din CAER nu mai avem unde să vindem produsele. După 3 zile s-a închis CSP-ul, 70% dintre companii au dat faliment și apoi am ieșit din CAER. 70% din economia României s-a distrus în 90′”, a explicat Bobby Păunescu.

 

„În 90 lucrurile care nu trebuiau să se întâmple s-au întâmplat. Acest lucru s-a făcut în mod deliberat, economia nu este o piață liberă pentru că nu are bursă de valori că inima a economiei. Un grup de oameni a acumulat o avere foarte mare și putere. Acest grup de oameni sunt cei care fac această stare acum: „de ce să intrăm noi în război cu Rusia? Ce treaba avem noi cu americanii?”  – Cei din acest grup sunt 100% împotriva celor din Vest care vor o economie cu care să lucreze.”, a concluzionat Bobby Păunescu.

De interes:  19 iulie – Banat FM

 

Mai mult, Bobby Păunescu a ținut să sublinieze că cei care au luptat pentru a schimba sistemul în ’89 trebuie cinstiți, însă cu toate astea situația din ziua de astăzi nu este una fericită în România, populația fiind poate tot la fel de sărac:

 

„Trebuie cinstiți cei care au dus greul și au fost chinuiți înainte de 89. Înainte de 89 au fost oameni care s-au opus regimului din diferite motive și trebuie cinstiți. Dar trebuie cinstiți și cei de după 89, cei care au murit la mineriade, care mor astăzi că n-au bani să-și plătească facturile, care se sinucid, care au ajuns astăzi la o sărăcie cruntă. 

 

50% din populația României trăiește în sărăcie, înseamnă că e o problemă”, a încheiat Păunescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.