Solstițiul de vară 2019 va debuta, astăzi, 21 iunie la ora 18.54, Tot astăzi, sărbătorim şi Ziua Mondială a Soarelui.

Această zi este asociată cu diverse tradiţii populare în toată lumea, de origine păgână, dar şi creştină, în România fiind asociată cu Sânzienele sau Drăgaica.

În ziua solstițiului de vară, la poli, Soarele este în mod constant vizibil la o înălțime puțin mai mare de 23 de grade, pe bolta cerească.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit“, iar evenimentul care ar loc în fiecare an a provocat numeroase mituri şi superstiţii, de-a lungul timpului. În credinţa populară se spune că solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate.

De interes:  Alexandra Păcuraru: Unirea românilor a venit ca un act firesc, dar nu fără lupte care au clădit această națiune

În România, ziua solstițiului de vară este considerată energia pasiunii, creativității, virilității și belșugului. Îmbăierea în lacuri sau râuri ar avea efect curativ de Ziua Soarelui sau solstițiul de vară, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

De asemenea, în credința populară se spune că energia din Ziua Soarelui și din solstițiul de vară este benefică și asupra schimbărilor în dragoste, sănătate și prosperitate.

La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, din 24 iunie. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele. Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

De interes:  Dă „flip” la reguli cu noua colecție capsulă Samsung | Musette inspirată de Galaxy Z Flip4

Deși ritualurile legate de Ziua Soarelui și Solstițiul de vară sunt diversificate pe cuprinsul Europei, anumite teme par să se regăsească în majoritatea culturilor. Solstițiul de vară era o vreme a purificării prin apă și foc, un timp când practicile magice deveneau potente, iar spiritele pământului și cerului pășeau printre oameni.

Energia solstițiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalității, creativității și belșugului. Încă din antichitate, se credea că magia practicată în timpul solstițiului de vară are darul de a materializa dorințe sau aspirații aparent imposibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.