Anul școlar 2023-2024 începe cu probleme: Elevii nu vor circula GRATUIT în toate județele, din 11 septembrie

Începerea anului școlar 2023-2024 vine cu probleme în privința transportului elevilor către școlile în care învață. În timp ce transportul public la nivelul Capitalei va fi suplimentat și este asigurată și gratuitatea, elevii navetiști din alte județe nu vor putea beneficia de gratuitate, potrivit anunțului operatorilor de transport. Anunțul vine după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a asigurat că toți elevii vor beneficia de transport gratuit din 11 septembrie, pe tot parcursul anului școlar.

STB SA suplimentează serviciul de transport odată cu începerea noului an școlar, din 11 septembrie

Societatea de Transport București a anunțat că, începând de luni, 11.09.2023, odată cu deschiderea noului an școlar 2023-2024, serviciul de transport public va fi optimizat pe mai multe linii.

Astfel, pe traseele liniilor 32, 62, 104, 116, 117, 123, 168, 336, 368, 385 și 625 va fi asigurată o capacitate sporită de preluare a fluxurilor de călători, iar programele de funcționare a liniilor 61, 65, 69, 85, 93, 137, 141 și 223 vor fi adaptate la noua cerere de transport, astfel încât să ofere o susținere îmbunătățită la orele de solicitare crescută.

Pentru evitarea aglomeraţiei din fiecare an de la centrele de vânzare odată cu începerea şcolii, reamintim elevilor care frecventează unităţile de învăţământ acreditate din Municipiul Bucureşti sau din Judeţul Ilfov despre posibilitatea procurării abonamentului gratuit de transport prin utilizarea aplicației YouthTB (https://www.stbsa.ro/youth_tb).

Elevii navetiști nu vor putea să circule GRATUIT odată cu începerea anului școlar, în 11 septembrie

Reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au anunțat că nu se poate aplica gratuitatea pentru elevi la transportul la începutul anului școlar, pentru că nu au listele elevilor care beneficiază de aceasta.

FORT susține că, în lipsa listelor cu elevii care au gratuite operatorii de transport, trebuie să fie emise bilete de călătorie contracost. Apoi, operatorii de transport trebuie să depună o întreagă documentaţie pentru recuperarea sumelor respective şi vor aştepta pentru o perioadă nedeterminată să primească banii de la stat. FORT precizează că „modelul de gratuitate pentru transportul elevilor a eşuat de fiecare dată în ultimii 30 de ani”.

De interes:  Vasile Dîncu la Realitatea Plus: Avem nevoie de submarine în Marea Neagră, s-a umplut de "rechini"

“Evident că luni începe şcoala şi pentru că HG-ul a apărut vineri – 8 septembrie, nici elevii, nici unităţile şcolare sau inspectoratele şi evident nici firmele de transport nu pot aplica nimic din această gratuitate, drept pentru care s-a instalat haosul. Din nou, în aceeaşi manieră penibilă şi cu acceaşi lipsă de dialog constructiv, sfidând toate amendamentele perfect justificate, politicul încearcă într-un mod penibil să îşi salveze imaginea şi atât.

Toţi cei afectaţi însă de această nouă hotărâre de guvern, rămân să se descurce, fiecare cum poate şi toate acestea în condiţiile în care era atât de simplu dacă se dorea cu adevărat susţinerea acestor elevi…modelul oricărei ţări europene. (…)

În lipsa listelor cu elevii ce beneficiază de gratuitate, ce nu pot apărea peste weekend, operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contracost. Ulterior, numai după primirea listelor, cel mai devreme după 1 octombrie, vor depune o întreagă documentaţie pentru recuperarea sumelor aferente titlurilor gratuite oferite şi vor aştepta pentru o perioadă nedeterminată să primească banii de la stat. Exact ca în trecut, după îndelungi aşteptări, nu vor mai putea acorda subvenţia către elevi din propriul buzunar şi o vom lua de la capăt.

Lipitorii de afişe din aparatul guvernamental nu au înţeles nici până acum că singura cale firească este să acorde transport gratuit tuturor elevilor iar contractele de servicii publice cu operatorii de transport să prevadă compensarea din bugetele CJ-urilor sau după caz a Ministerului Educaţiei pentru transportatori.

Nici educaţia şi nici serviciile publice nu reprezintă priorităţi pentru politicienii români iar acest lucru se reflectă încă odată,  începând de maine în drumul către şcoală, în buzunarul tuturor”, au transmis reprezentanţii FORT.

De interes:  Încă două decese cauzate de coronavirus înregistrate în vestul țării

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț despre modificări la transportul elevilor și studenților în anul școlar 2023-2024 – Cum se aplică gratuitatea

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că Guvernul a aprobat vineri două hotărâri ce reglementează acordarea reducerilor şi gratuităţilor la transport pentru elevi şi studenţi. O diferență față de situația din prezent este că gratuitatea pentru transport în cazul elevilor va fi doar pe anul școlar, și nu pentru tot anul calendaristic.

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a doua, pentru tot parcursul anului şcolar.

Au fost stabilite facilităţi suplimentare la transportul elevilor faţă de ceea ce a fost până acum. S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitate, şi anume elevii din şcolile înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin.

De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învăţământul preuniversitar care locuiesc şi sau învaţă în judeţul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul”, a declarat ministrul Educaţiei după ședința de guvern de vineri.

Pentru transportul feroviar, operatorii de transport  vor emite elevilor titluri de călătorie gratuite pe toate categoriile de tren clasa a doua pe perioada anului școlar, La transportul cu metroul, gratuitatea se acordă pe baza abonamentului lunar pe tot parcursul anului școlar, iar decontarea se face din bugetul Ministerului Transporturilor.

În cazul transportului rutier metropolitan și local, județean și intrajudețean, elevii beneficiază de transport public rutier județean și interjudețean între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați. În cazul în care nu există mijloc de transport public şi nici mijloace de transport aparţinând unităţilor de învăţământ şi unităţilor administrativ-teritoriale, se vor acorda sume forfetare, similar cu ce s-a întâmplat până acum la naveta. Decontarea se face de la Ministerul Educației”, a mai precizat Ligia Deca.

De interes:  IMAGINI EXCLUSIVE – Cum s-a bătut Anamaria Prodan cu Laurențiu Reghecampf: impresara, luată la pumni și palme de fostul soț – VIDEO

FORT RECLAMĂ MECANISMUL COMPLICAT AL DECONTĂRII LA TRANSPORTUL ELEVILOR

“Cu un simulacru de consultare publică atât în procesul de dezbatere cât şi în cel de avizare, încalcând legislaţia europeană, Guvernul a decis pentru a 16-a oară în 30 de ani să acorde dreptul la gratuitate pentru transport, elevilor ce nu pot urma cursurile şcolare în localitatea de domiciliu. Nici de această dată însă nu au reuşit să aplice în mod european o măsură şi asta din încercarea disperată de a evita să îşi asume şi financiar ceva/cumva. Acest model a eşuat de fiecare dată în ultimii 30 de ani însă cei cocoţaţi în vârful scaunelor de prin ministere se pare că nu au şcolari acasă sau în familie”, se arată în comunicatul celor de la FORT, citat de edupedu.ro.

“Un mecanism extrem de complicat şi complex ce implică liste, verificări, documentaţie plimbată de la o instituţie la alta şi într-un final o mare pagubă şi bătaie de joc în raport cu elevii, părinţii acestora şi evident operatorul de transport. Un mecanism ce încalcă din nou prevederile Reg. CE1370 aşa cum se arată chiar şi în avizul dat de CES (Consiliul Economic și Social).

La dezbaterea acestor norme, printre alte observaţii şi propuneri, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport au cerut un lucru simplu şi de bun simţ, ocolit însă de Guvern şi anume un termen legal cuprins în norme pentru efectuarea plăţilor către transportatori”, a mai precizat FORT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.