ANM, prognoza meteo actualizată | Meteorolog: „Weekend-ul va fi unul sub incidența fenomenelor extreme”

ANM a actualizat prognoza meteo. Meteorologul Elena Mateescu, directorul ANM, a avertizat că weekend-ul va fi unul sub incidența fenomenelor extreme.

„Urmează o perioadă sub semnul fenomenelor de instabilitate atmosferică accentuată, pentru că până mâine la prânz ne aflăm sub incidența unei avertizări meteorologice de cod portocaliu vizează în mod deosebit județul Caraș-Severin, dar și zona montană a județelor Mehedinți, Gorj, Alba și Hunedoara.

Ne așteptăm ca în aceste județe cantitățile de apă să cumuleze valori de 30-40l/m² izolat peste 50l/m².

Aceleași zone care în următoarele zile vor fi afectate din perspectiva fenomenelor extreme, sub aspectul cantităților importante de precipitații, luând în considerare că de la începutul lunii iunie și până în prezent, în acelea zone am cumulat deja cantități care s-au apropiat de media climatologică acelei mai ploioase luni din țara noastră, atât a verii, cât și a anului, respectiv, luna iunie. Așadar, pentru județele respective, o atenție deosebită în următoarele ore, până mâine la prânz.

De interes:  CE spun EXPERȚII despre valul al treilea al pandemiei. „Este în interesul populației să se extindă testarea în masă”

Mâine dimineață e posibil se extindem aria județelor aflate sub incidența posibilelor averse din perspectiva cantităților de precipitații, pentru că mâine contăm pe precipitații în special în jumătatea de vest a țării, după care la finalul săptămânii, în jumătatea estică, acolo unde valorile ale cantităților vor putea depăși la nivel local 40-50l/m² în condițiile în care deja în aceste zone cantitățile au fost unele foarte importante. 

Weekend-ul va fi unul sub incidența fenomenelor extreme, din perspectiva fenomenelor de instabilitate atmosferică, pentru că, așa cum menționam în jumătatea de vest a țării, mai ales în Oltenia, în Banat, în Crișana, în Maramureș, dar și în zona montană și în cea mai mare parte a Transilvaniei, vremea va fi instabilă.

În București este posibil să avem fenomene și perioade de instabilitate atmosferică. Sâmbătă posibil averse torențiale însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și cantități importante din punct de vedere al regimului de temperaturi în Capitală doar 27-29°C în următoarele zile”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la un post TV.

De interes:  COD PORTOCALIU: Val de căldură și disconfort termic accentuat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.