Connect with us

Locale

ALERTĂ METEO de furtuni pentru majoritatea județelor din țară

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare COD PORTOCALIU de furtuni valabil pentru cea mai mare parte a țării, în intervalul 05 august, ora 12:00 – 06 august, ora 06:00. Totodată, județele din sud-estul țării se află sub avertizare COD GALBEN de furtuni începând de astăzi de la ora 21.00 și până mâine dimineață la ora 06.00.

 

 

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale

Interval de valabilitate: 05 august, ora 12:00 – 06 august, ora 06:00

La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp.

 

COD GALBEN

Fenomene vizate: vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină
Interval de valabilitate: 05 august, ora 21:00 – 06 august, ora 06:00

În intervalul menționat, vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

De interes:  Rezultate oficiale în primul tur de scrutin. Cum au votat timișenii

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

 

 

 

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Locale

PROBELE DE EVALUARE A COMPETENȚELOR DIN CADRUL BACALAUREATULUI ÎNCEP LUNI

Publicat

pe

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat vor începe luni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației.

În intervalul 27-29 ianuarie are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, între 29 și 31 ianuarie vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, care va fi susținută de elevii din partea minorităților naționale.

De asemenea, în intervalul 3-5 februarie vor fi evaluate competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C, iar în intervalul 5-7 februarie vor fi evaluate competențele digitale – proba D.

Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025 în perioada 27 ianuarie-7 februarie 2025 le pot susține în perioada 30 mai – 4 iunie 2025.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, în perioada 2-6 iunie va avea loc înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen.

De interes:  O lampă din argint în stil Art Nouveau, exponatul lunii la Muzeul Național al Banatului din Timișoara

Cursurile claselor terminale de liceu se vor încheia pe 6 iunie.

Prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la Limba și literatura română, se va desfășura pe 10 iunie, iar pe 11 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului.

Pe 13 iunie, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării.

Elevii din partea minorităților naționale vor susține pe 16 iunie proba scrisă la Limba și literatura maternă.

În data de 20 iunie se vor afișa rezultatele la probele scrise (până la ora 12,00) și vor fi vizualizate lucrările scrise și depuse contestațiilor (în intervalul orar 14,00-18,00).

În zilele de 23 și 24 iunie vor fi vizualizate lucrările scrise și depuse contestațiile.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.

Între 14 și 21 iulie se vor înscrie candidații la a doua sesiune de examen.

În zilele de 4 și 5 august vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 5 august – competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii din partea minorităților naționale.

De interes:  Bilanț coronavirus România: 6.752 de cazuri noi și 86 de decese

Pe 6 august vor fi evaluate competențele digitale, iar în zilele de 7 și 8 august – competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Proba la Limba și literatura română se va susține pe 11 august, iar pe 12 august – proba obligatorie a profilului.

Pe 13 august are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii din partea minorităților naționale vor susține pe 14 august proba scrisă la limba și literatura maternă.

Rezultatele vor fi afișate pe 18 august și tot în aceeași zi vor fi depuse contestațiile.

În zilele de 19 și 20 august se vor putea vizualiza lucrările scrise și se vor putea depune contestațiile.

Pe 26 august vor fi afișate rezultatele finale la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului.

AGERPRES

Citeste in continuare

Locale

TÂRG DE PRODUSE AGROALIMENTARE ROMÂNEȘTI, DE ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR, ÎN CURTEA MINISTERULUI AGRICULTURII

Publicat

pe

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduiește în curtea instituției, în perioada 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești, cu ocazia sărbătoririi ‘Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie’.

Expozanții prezenți la târg vor oferi consumatorilor o varietate largă de produse românești. Astfel, vizitatorii vor putea degusta și achiziționa bunătăți din toate regiunile țării aduse de producătorii locali: brânză, smântână, cașcaval, telemea, brânză de burduf, caș, cârnați proaspeți și afumați, slănină afumată, jambon și mușchi afumat și alte preparate din carne, cozonac, pâine, prăjituri, sucuri, conserve de fructe și legume, miere și produse ale stupului, preparate din pește și vinuri.

La eveniment vor participa alături de producători, membri ai Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, și producători reprezentativi din domeniul agroalimentar din alte zone ale țării, cu preponderență producători/procesatori care dețin atestate de produse înregistrate pe scheme de calitate naționale (produs tradițional, produs montan și produse alimentare obținute conform unor rețete consacrate) și sisteme de calitate europene (DOP, IGP, STG).

De interes:  Bilanț coronavirus România: 6.752 de cazuri noi și 86 de decese

Din arealul zonei montane se vor găsi produse precum: dulcețuri, gemuri, sucuri, siropuri, zacuscă, tocană din legume, iar din fermele vegetale vor fi aduse fructe și legume proaspete.

Târgul, organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud-Muntenia din România, va fi deschis între orele 9:00-19:00. În ultima zi, programul va fi de la ora 9:00 până la ora 17:00. 

AGERPRES

Citeste in continuare

Locale

CĂLIN GEORGESCU: 2024, UN AN DE LACHEISM TOTAL! IOHANNIS A ORDONAT LOVITURA DE STAT, CEI 9 JUDECĂTORI CCR AU EXECUTAT

Publicat

pe

Călin Georgescu a declarat că șeful ilegitim al statului, Klaus Iohannis, este cel care ordonat lovitura de stat, iar oamenii săi au executat totul. Președintele ales al poporului a spus că România a ajuns în acest stadiu din cauza lui Klaus Iohannis și deciziilor luate mai ales în anul 2024, când a avut cele mai multe vacanțe, iar țara noastră a acumulat tot mai multe datorii. 

„De ce am ajuns in stadiul asta? 2024 a fost un an de lacheism total, în care cetățeanul Iohannis a făcut pe plac lui Biden si Blinken si s-au semnat niște acorduri, un imprumut de 920 de milioane, contribuția la armată. E public – 920 de milioane imprumut la 36% dobanda. Faceți socoteala ce a fost în pandemie, peste 1 miliard. Sunt cheltuieli nesabuite care duc Romania in lucrurile astea, sa nu se pot plati salariile. Cata nesabuinta ca sa fie sa cheltuiesti bani in halul asta? Oamenii care fac greva in Senat pentru ca au fost dați afară… Cand faci asta trebuie să răspunzi la intrebări. Faci acest gest dar ce creezi și ce dezvolti? Adică, bun, i-ai dat afara, si unde ii duci pe oamenii ăștia?

Au anulat votul a 9 milioane de oameni. Stiti cine a pus la cale asta? Cei 9, plus cel important e cetățeanul de la Cotroceni. El este cel mai important, restul sunt lacheii de serviciu din spate care au exacutat”, a declarat Calin Georgescu. 

De interes:  Soluții de finanțare nerambursabilă pentru energie regenerabilă, la cheie, pentru IMM-uri

Citeste in continuare

TOP ȘTIRI Bănățeanul.ro