Dieta raw-vegana este una bogata in nutrienti pe care organismul ii extrage din ingrediente obtinute exclusiv din plante. Luand in considerare restrictiile legate de absenta ingredientelor de origine animala, o persoana care urmeaza o astfel de dieta trebuie sa manifeste o grija deosebita pentru alcatuirea meniului si selectarea alimentelor, astfel incat aportul optim zilnic de calorii si nutrienti sa nu fie afectat.
Te intereseaza sa incerci acest mod de a te hrani si vrei sa afli mai multe, gasesti mai jos informatiile de care ai nevoie. In plus, vei descoperi si recomandari cu privire la utilizarea si combinarea alimentelor specifice acestui mod de viata.
Ce este dieta raw-vegana si ce inseamna ea pentru sanatate?
Dieta raw-vegana este o sub-ramura a dietei vegane, care exclude ingredientele de origine animala – lapte si produse lactate, oua, carne, peste – si orice forma de preparare sau procesare a hranei – fierbere, prajire, coacere sau incalzire. Hrana poate fi pregatita cel mult prin stoarcere sau zdrobire, germinare sau deshidratare si este considerata ca fiind raw daca nu a fost expusa la temperaturi ce depasesc 480 C.
Beneficiile pentru sanatate, cel putin pe termen scurt si mediu, sunt mai mult decat evidente:
- imbunatatirea functionarii sistemului cardiovascular – consumul de fructe si legume, seminte si nuci sau cereale integrale reduce semnificativ riscurile instalarii unei boli sau deficiente in functionarea aparatului cardiovascular;
- scaderea în greutate și mentinerea acesteia la un nivel optim;
- reducerea cu peste 50% a riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2.
Pe de alta parte, exista si riscuri asociate urmarii dietei raw-vegane, in special daca este adoptata pe termen lung, precum instalarea unor deficiente de minerale (fier, calciu, seleniu, zinc), vitamine (B12, D) si proteine, slabirea densitatii oaselor si degradarea sanatatii dentare. Prin urmare, este extrem de important sa ai ingrediente sanatoase si sa stii cum sa le combini, astfel incat sa te poti hrani corespunzator.
Legume si fructe – de consumat proaspete sau deshidratate
Legumele si fructele, de preferat proaspete, consumate ca atare sau preparate cel mult prin stoarcere sau zdrobire, reprezinta cea mai importanta sursa de nutrienti in dieta raw-vegana. Completate cu alte alimente bogate in fibre, precum cerealele integrale, acestea pot consitui hrana indestulatoare de zi cu zi. Poti adauga paine potrivita dietei raw vegan si meniul astfel obtinut devine suficient de bogat in vitamine, minerale, proteine si carbohidrati.
Daca in timpul lunilor calde procurarea fructelor si a legumelor proaspete nu constituie o problema majora, pe timpul rece acestea se gasesc ceva mai greu, iar atunci fructele si legumele deshidratate pot constitui baza alimentatiei tale. Trebuie sa ai in vedere ca fructele deshidratate sunt, de obicei, conservate cu ajutorul zaharului sau a unor inlocuitori nu foarte sanatosi. De aceea, iti recomandam alegerea fructelor deshidratate, conservate bio, pentru a beneficia de o hrana sanatoasa.
Nuci si seminte – oleaginoasele care nu trebuie sa-ti lipseasca
Consumate ca atare, sub forma de gustari intre mesele principale, nucile si semintele organice sunt o sursa extraordinara de nutrienti. Este important sa afli ca in 100 de grame de produs regasesti: aproximativ 6-700 calorii, 20 gr de proteine, 60-65 gr de grăsimi, 25-30 gr de carbohidrați, 12-15 gr de fibre. In plus, nucile si semintele sunt bogate in antioxidanti, inclusiv polifenoli – compusi organici esentiali in neutralizarea radicalilor liberi – si au, se pare, un rol important in scaderea colesterolului si a nivelului trigliceridelor.
Grasimi si uleiuri vegetale – vitale pentru o dieta sanatoasa
Uleiurile obtinute prin presare la rece din diferite plante sunt un excelent adaos la orice salata, nu doar pentru ca dau arome si gusturi deosebite mancarurilor, ci mai ales pentru ca hranesc sanatos organismul. Uleiul de alune, de exemplu, exceleaza prin continutul ridicat de vitamina E (42 mg) sau acizi grasi mononesaturati (82,5 g), in timp ce uleiul de masline este liber de carbohidrati, zaharuri sau saruri.
Untul de cocos, de exemplu, poate fi un excelent inlocuitor al untului traditional, deoarece are un continut ridicat de grasimi (64 gr), fibre (16 gr) si proteine vegetale de calitate (7 gr). Untul de migdale poate fi un excelent adaos la micul dejun, datorita continutului ridicat de grasimi mononesaturate, fibre si proteine.
Atata vreme cat in alcatuirea meselor zilnice tii cont de nevoile reale de nutrienti ale organismului si completezi, eventual, cu suplimente alimentare, dieta raw-vegana nu poate fi decat o excelenta experienta pentru o schimbare in viata ta.