VIDEO | 74 de ani de la înființarea statului Israel. “De la Holocaust, la renaștere”, la Teatrul Evreiesc din Capitală

Zeci de elevi au trăit momente pline de emoție la Teatrul Evreiesc din Capitală. În amintirea a ceea ce mulți numesc astăzi cel mai negru eveniment din istoria umanității, a avut loc ceremonia „De la Holocaust, la renaștere”. La eveniment a participat și ambasadorul Israelului în România, David Saranga, dar și supraviețuitori ai crimelor antisemite, care au povestit, cu lacrimi în ochi, experiențele trăite în lagărele de concentrare. 

Israelul sărbătorește 74 de ani de la înființare. Parcursul poporului evreu până să aibă un loc pe care să îl numească „acasă” a fost unul lung și plin de încercări.

„Am fost despărțit de tată. În acest moment mi-au spus că dacă nu ies, familia îmi va fi lichidată, eram naiv, nu știam că deja familia nu mai există”, a mărturisit Otto Fulop, supraviețuitor Holocaust.

Ceremonia organizată de Complexul Educațional Laude-Reut și-a propus să rememoreze această etapă neagră a umanității, dar și să marcheze puterea poporului evreu de a merge mai departe și de a construi în cele din urmă un stat puternic.

De interes:  A început El Niño, fenomenul meteorologic care favorizează temperaturi-record! Avertismentul experților – La ce să ne așteptăm

„Extremismul și antisemitismul sunt, din păcate, în creștere și suntem obligați, prin această generație, să stopăm acest fenomen periculos ca să nu se repete istoria”, a afirmat Tova Ben Nun-Cherbis, președintele Complexului Educațional Laude-Reut.

La eveniment a participat și ambasadorul Israelului în România, David Saranga, care a citit cu lacrimi în ochi o rugăciune în limba ebraică.

La ceremonie au participat și două eleve refugiate din Ucrame, Taisiya și Anastasia.

„Vreau să merg în Israel pentru că iubesc acea țară. Mi-aș dori să merg la școală acolo, să învăț. Este o țară frumoasă și îmi doresc de mult să ajung acolo, sper să mi se împlinească această dorință cât mai curând”, a precizat Anastasia.

Trecutul negru nu poate fi însă uitat sau iertat de cei care l-au trăit.

„Am pierdut totul.Fără libertate nu poate exista nici fericire”, a mai mărturisit Otto Fulop.

„Am rămas cu o ambiție și mai mare să aduc dragoste în lume. O ambiție și mai mare să trag semnale de alarmă că acolo unde există ură exista și riscul unei crime. Ura nu are ce căuta nici în present, și nici în viitor. Dacă ne dorim să nu mai repetăm greșelile trecutului, atunci trebuie să izolăm ura și să scoatem criminalii dintre noi. Așa cum ne-a spus și supravietuitorul Holocaustului, poți ierta multe pe lume, dar nu ai cum să ierți un criminal. Ura duce la război, nu dragostea, și ura vine de la diavol, dragostea vine de la Dumnezeu. Dacă ne dorim toți o lume mai bună atunci trebuie să facem diferența. Copilul, dacă nu știe și istoria urâtă, istoria dureroasă, poate fi ușor atras într-o capcană. Să fie pace și dragoste în lume”, a afirmat Alexandra Păcuraru, moderatoarea emisiunii ”Legile Puterii”.

De interes:  Risc de inundații pe mai multe râuri din vestul țării

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.