Utilitatea vopsirii in camp electrostatic

analko

Pistolul de pulverizare electrostatic a fost brevetat pentru prima data intre 1941 si 1944 de catre un om de stiinta si cercetator american Harald Ransburg. Inainte de a-si breveta inventia si dupa patentarea primelor sale versiuni, Ransburg a experimentat mult in laborator, perfectionand metoda inventata pentru aplicarea vopselei electrostatice. Fundamental, metoda de vopsire in camp electrostatic este urmatoarea: vopseaua lichida este pulverizata, ca de obicei, cu un pistol de pulverizat, dar cu o conditie suplimentara. La trecerea prin pistolul de pulverizare, vopseaua este incarcata la o tensiune negativa ridicata, al carei nivel atinge 100.000 volti. Dupa iesirea din duza, particulele de vopsea incarcate negativ, sunt pulverizate in directia liniilor de forta ale campului electrostatic catre produsul impamantat, care trebuie vopsit. Adica se aplica o inalta tensiune intre pistolul de pulverizare si produsul care urmeaza sa fie vopsit.

Vopsire in camp electrostatic – Metoda

Metoda de vopsire in camp electrostatic se realizeaza datorita aerului comprimat, adica prin metoda pneumatica sau prin pulverizare fara aer, cand vopseaua trece prin presiune prin fanta duzei. Aceasta metoda de aplicare permite economisirea materialul pentru vopsea si lac si, in general, grabeste semnificativ procesul de colorare. La vopsirea unor produse mari, cum ar fi tevi, in mod obisnuit, acestea ar trebui sa fie rasturnate de mai multe ori in timpul procesului de vopsire, astfel incat vopseaua sa se intinda uniform si din toate partile. Insa, cu vopsirea in camp electrostatic, acest lucru este deja de prisos, deoarece particulele incarcate ale vopselei se deplaseaza de-a lungul liniilor campului electric, infasoara produsul din toate partile si o trecere cu pistolul este suficienta pentru a obtine rezultatul de calitate dorit.

De interes:  Noi resturi de drone rusești descoperite în România

Vopsire electrostatica – Calitatea metalului vopsit

Pentru ca materialul de vopsire electrostatica sa se poata incarca corespunzator pe electrod, rezistenta acestuia trebuie sa fie de cel putin 30 kOhm, altfel eficienta de colorare in campul electrostatic va scadea brusc. Un exemplu de vopsire electrostatica  cu rezistenta scazuta, este  materialul care contine o cantitate mare de pulbere de metal, de exemplu, email cu efect metalic. Pana de curand, era practic imposibil sa se foloseasca metoda de vopsire electrostatica pentru aplicarea materialelor cu apa, deoarece exista riscul de scurtcircuit din cauza conductivitatii electrice ridicate a apei. Cu toate acestea, o noua generatie de echipamente pentru vopsirea electrostatica, datorita designului special al fiecarei componente, permite aplicarea atat a materialelor traditionale, cat si a vopselei pe baza de apa.

Vopsire electrostatica – Economisirea materialului

Metoda de vopsire electrostatica poate reduce consumul de vopsele si lacuri, precum si particulele de vopsea si lacuri din atmosfera, care se remarca foarte mult in timpul pulverizarii, in special atunci cand se vopsesc volume mari de structuri metalice. Coeficientul de transfer al vopselei cu metoda de vopsire electrostatica este de 80-98%. Metoda de vopsire electrostatica este absolut justificata atunci cand se vopsesc mici structuri metalice, cum ar fi grile si diverse forme, precum si arhitectura complexa, de exemplu: diverse gratare pentru ferestre si seminee, garduri; constructii structuri metalice cu grile ale turnurilor de comunicare, suporturi etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.