Anorexia este o tulburare care se caracterizează prin scădere deliberată în greutate – acest proces este cauzat sau menținut de pacient. În multe cazuri, tulburările de alimentație sunt însoțite de alte boli mintale, cum ar fi depresia, abuzul de substanțe și tulburările de anxietate. Femeile sunt mai afectate decât bărbații. Doar aproximativ 5% dintre persoanele cu anorexie sunt bărbați.
Ce este anorexia nervoasă?
Termenul „anorexie nervoasă” nu corespunde exact conținutului acestei tulburări, deoarece anorexia înseamnă „lipsa poftei de mâncare”, iar problema cu această tulburare, nu înseamnă că cineva nu are apetit, dimpotrivă, destul de des apetitul este foarte vizibil, dar este strict controlat și suprimat.
De obicei, principalul motiv este că persoana care suferă, se vede sau se simte foarte grasă – o percepție distorsionată, nerealistă, care nu corespunde realității. Numai în stadiile mai avansate ale bolii dispare cu adevărat apetitul, deoarece apar modificările fiziologice în organism, precum scăderea acidității stomacului dar și alte tulburări.
Persoanele afectate prezintă o epuizare fizică completă, nu pentru că nu pot să mănânce, ci pentru că încearcă să dețină controlul și să slăbească. Renunță în mod deliberat la aproape toate tipurile de alimente – în special calorice, pline de nutrienți. Sunt mulțumite doar cu aportul de fructe și legume și multă, multă apă.
Persoanele cu anorexie au o percepție inexactă a dimensiunii corpului, a proporțiilor și a limitelor, precum și a stimei de sine scăzute. Ele se percep ca fiind grase, chiar și atunci când sunt în mod amenințător de slabe. Conștiința este centrată și fixată în jurul unui subiect – pierderea în greutate. Persoanele cu anorexie se cântăresc prea des. Folosesc o varietate de tehnici de control asupra greutății, cum ar fi:
- exerciții intense;
- abuz de laxative;
- diuretice;
- autoinducerea vărsăturilor.
Un psihoterapeut Bucuresti va aborda cu succes un tip de psihoterapie, utilizat în anorexia nervoasă şi anume, cel cognitiv-comportamental – care încearcă să schimbe atitudinea pacientului cu privire la obiceiurile alimentare și la imaginea sa corporală.
Anorexia nervoasă o tulburare cu consecințe grave asupra sănătății
Anorexia afectează și starea fizică. Pe lângă greutatea mult mai mică, pacientul dezvoltă tulburări ale sistemului endocrin, care întrerupe ciclul menstrual, sistemul imunitar este redus, ceea ce duce la dureri de cap frecvente și oboseală.
De asemenea, pot exista:
- simptome depresive și obsesive;
- deshidratare;
- tulburări cardiovasculare;
- hipotensiune arterială;
- bradicardie, cianoza membrelor, hipotermie;
- tulburări gastrointestinale.
Diagnosticul acestei afecţiuni este pus într-un cabinet psihiatrie de către un medic specializat. În perioada de tratament se vor monitoriza, în mod constant obiceiurile alimentare. În unele cazuri, sunt prescrise și antidepresive.
Prevenire
Stima de sine scăzută, autocompătimirea, temerile și tulburările emoționale sunt principalii factori care declanșează această boală. Ele duc la tensiune și anxietate inutilă și apar adesea pe baze psihologice. O persoană afectată, pentru a fi protejată trebuie să fie înconjurată de cei care o iubesc. De asemenea, este recomandată întâlnirea psihoterapeutului cu pacientul și aplicarea terapiei cognitiv-comportamentale – pentru identificarea și soluționarea problemelor.