Connect with us

Locale

Spovedania lui Rizea: Cum funcționa mecanismul șpăgii

Publicat

pe

Cristian Rizea continuă dezvăluirile la Realitatea PLUS. Fostul deputat a vorbit de o afacere de 290 de milioane de euro, afacere care s-a negociat chiar la botezul fiului său.

Anca Alexandrescu: Vreau sa citesc cateva nume de pe lista pe care mi-ai dat-o: primar Rares Mănescu, Dragoș Grigoriu, domnul Nicolae Dumitru, domnul Dorin Cocoș, domnul Răzvan Petrovici, domnul Radu Budeanu, domnul Puiu Popoviciu, domnul Nicolae Bănicioiu, Vlad Stoica, Sebastian Ghiță, George Maior, Tinu Șebeșanu, Andrei Hrebenciuc, domnul Mihai David, Dinu Pescariu. Lista continuă, e lungă, peste 100.

Cristian Rizea și Anca Alexandrescu: Ovidiu Tender, Ovidiu Semenescu, Ilie Năstase, Adrian Năstase și Dan Andronic a fost.

AA: Iata acesti oameni au venit la botezul fiului tau. De ce au vrut sa stea la masa cu tine daca acum vin si spun ca nu e adevarat ce spui, ca sunt inventii, ca esti omul nu stiu cui? Atunci iti cautau prietenia, botezul a fost in 2013, da?

CR: 2 noiembrie, 2013, restaurantul Hotelului Ramada.

AA: Erai un personaj important al high life-ului bucurestean atat economic cat si politic de vreme ce toti s-au inghesuit sa fie la petrecerea ta?

CR: Nu l-ai nominalizat pe domnul Ion Tiriac, cel mai bogat roman. Domnul Ilie Nastase, oamenii din fotbal Borcea, Dumitru Dragomir.

AA: De ce veneau la tine, daca tu nu aveai nimic si nu reprezentai nimic, niciun fel de importanta cum zic acum?

CR: Romanii care ne privesc sunt mult mai inteligenti, ii las pe ei sa raspunda la aceasta intrebare. Ei stiu raspunsul la aceasta intrebare. Nu vreau eu sa-l dau pentru ca nu vreau sa fiu considerat lipsit de modestie, avand un anumit interes. Cand vor vedea personalitatile. Cred eu ca a venit jumatate din produsul intern brut al Romaniei. Firma Straco, domnul Horpos, multi, multi. Insa, ce nu stiu romanii, ca ai vorbit de botezul meu, lucru pe care il devoalez cu subiect si predicat… La botezul meu, in spatele acestei petreceri, s-a parafat o mare afacere, dragi romani. Afacerea de 290 de milioane de euro. Da, da, ati auzit bine. Afacere girata, intermediata de Dragos Dobrescu si Sebastian Ghita, afacere facuta si parafata la Ministerul Transporturilor. Doamna Ramona Mănescu a venit la acea petrecere a mea cu sotul Rareș Mănescu. Si Dragoș Dobrescu e și nașul copiilor familiei Mănescu. La acea petrecere eu nu-l mai invitasem pe actionarul principal al firmei Straco, domnul Adi Horpos care a fost la Barcelona. A platit Tony Blair. Eu nu-l mai invitasem, de ce? Am povestit in episodul cu Vlad Stoica. In 2012, cand Ponta a ajuns la Palatul Victoria , domnul Horpos a venit la mine in baza prieteniei pe care o aveam, deja Tony Blair, Ponta, Barcelona, Banicioiu. Eu l-am adus in preajma celor doi. Ne-am intalnit la el acasa, mi-a explicat afacerea, era vorba despre un consortiu din care facea parte firma Straco, pentru a pune mana pe aceasta lucrare cu bani europeni pentru refacerea unei cai ferate, restructurare, o lucrare, va dati seama.

El mi-a spus „ajuta-ma sa obtin acel contract, du-ma la Ponta!”. I-am aranjat intalnirea, l-am chemat pe Vlad Stoica. In primele zile, cand Victor Ponta era instalat la Palatul Victoria, dupa motiunea de cenzura prin care a cazut guvernul Ungureanu. Ne-am intalnit la terasa French Bakery, pe o terasa pe strada Paris. Vlad Stoica a venit pe jos, eu , Banicioiu si cu Horpos eram acolo.

Am stat acolo, i-am aratat, i-am explicat lui Vlad. Vlad Stoica era seful cancelariei premierului, cel care a fost numit acum 5 zile la ANCOM, cu toate ca am devoalat afacerea asta din care si-a tras milioane de euro. El mi-a zis ”gata, Cristi, o rezolvam”. Ministrul Tansporturilor era Ovidiu Silaghi. Eu aveam o relatie apropiata cu acest Horpos. Ca sa vedeti legatura cu botezul, de ce nu l-am invitat. Eram in 2012. Ne-am dus, am discutat in continuare, am tinut legatura. Horpos spusese ”bai Cristi, merg cu tine ca m-a luat Hrebenciuc cu niste generali vechi din sistem. Mi-au propus sa ma duca la Ponta, dar mi-au cerut comision mai mare si eu stiu ca tu si Banicioiu o rezolvam mai bine”. Ies eu mai bine ca trebuie sa impart la multa lume.

De interes:  Culisele Statului Paralel | Miza conflictului dintre Alexandru Rafila și Raed Arafat

AA: Deci se negocia spaga in oras?

CR: Hrebenciuc ii impusese sa intre, era un consortiu cu FCC (Fomento de Construcciones y Contratas, n.n.), o firma spaniola. Toate firmele astea mari, toti au in spate, nu au venit intamplator in Bucuresti sa faca afaceri. I-au omorat pe romani, i-au mai tinut viata pe astia care au mai acceptat compromisuri si sa intre in asocieri cu ei, gen Straco, iar in rest au omorat firmele romanesti. Ca sa ia ei bani europeni, va dati seama 300 de milioane nu sunt de la bugetul statului. Sunt bani europeni. Si mi-a explicat de ce merge cu mine si nu cu Hrebenciuc. Aia cereau si banii inainte.

Am discutat zilele urmatoare, si ce imi spune prietenul meu Horpos: ne intalnim. In toamna au fost alegeri si a urmat un nou govern USL. Mi-a zis ”ce fac Cristi, ca s-a schimbat acum, a venit Fenechiu, i-am dat lui Silaghi, ne-am vazut , mi-a zis sa vin la Malaga”.

AA: Daduse spaga si problema nu i se rezolvase si isi facea probleme?

CR: Exact, dupa ce Vlad Stoica ii luase un avans… Sebastian Ghita era acolo dupa ce a pus Ponta piciorul in Palatul Victoria. Ghita era nelipsit, venea cu borseta lui neagra, il vedeti in toate pozele. El era acolo cu borseta ca sa controleze tot. Deja baietii astia il tapasera de bani pe Horpos, era saracul, ”imi cer astia”.

Silaghi era speriat si l-a sunat pe asta sa vina tocmai la Malaga, la Marbella, intr-o statiune de lux si baietii astia s-au intalnit, i-a dat banii si asta m-a chemat la el in Cotroceni unde are vila. Si vine Fenechiu – uns cu toate alifiile, stie regula jocului, comisionul, i-a luat pe baietii astia ca se faceau tot fel de contestatii. Li se atribuise, dar erau contestatari. A intrat in combinatie si avocatul Boștină. Unde e vorba de bani intră și el. Relu Fenechiu a venit, stia regula jocului, era profesionist. Boștină era și el in tot si in toate. Avocatul infractorilor e Doru Bostina. Mai era bagat si Dragos Nedelcu cu Bostina.

Trebuie să iei un avocat langa tine, avocatii astia fac un contract de asistenta juridica, de consultanta, si trimis cel mai bun la asa ceva, iar aici Doru Bostina era si el bagat. Baietii astia de pe locul 2, 3 faceau contestatii. Dureaza. Nu poti sa iei avansuri, nu poti sa te apuci de lucrare .Se faceau presiuni, ba austriecii, ba era o alta firma. Le-am scris pe toate in volumul doi. Fenechiu i-a luat pe toti si i-a tapat de bani. Relu Fenechiu e baron, dar stie regula jocului. Moisescu era si el la mijloc. E colegul lor de partid, protectorul lor. Am facut deal-ul – ”domnule, iti dam 4 milioane”. A cerut omul,  problema e ca a cerut spaga inainte, asta e problema la Relu Fenechiu ca sa le aprobe. Ministerul era dat in judecata. Nu era simplu asa. Spun tot – lucrarea, data de atribuire si Relu Fenechiu a luat banii. Asta cu Straco era disperat, luase finantari. Atunci a fost si momentul in care mi-a spus si cu clubul, se blocase financiar, nu mai avea suflu, o ditamai compania de asfaltari, Ghita ii lua banii, il mintea, ”hai ca iti dam maine, a vorbit Victor, e totul stabilit, cu Relu, e totul stabilit. Era guvernul USL. Pe partea aia Dobrescu, ”hai ca am rezolvat cu Crin”. Era totul stabilit.

De interes:  Concert extraordinar cu intrare liberă – Banat FM

AA: Dadea in doua parti, dar era cu problema nerezolvata. Bineinteles.

CR: Era aici bagat si Dragos Nedelcu cu Bostina, ei au fost toti la mine la botez. Si eu nu stiam ca ei parafeaza pe treaba asta. Pe Relu Fenechiu l-au luat intre timp pe dosarul Transformatorul. Asta Horpos vine la mine si ii zic -”ce faci mai , pe mine m-ai uitat? ” Ca nu ma ascund in fata romanilor. Eu l-am dus la masa cu toti si pe mine ma lasase ultimul. Pai zic ”ce faci prietene? ” ”Domnule, stai ca mi-au cerut astia, m-am dus”. Dezvalui in volumul doi ce intalnire a avut cu Sebastian Ghita si cu Victor Ponta la Hotel de Russie , de ii place lui Victoras si Dacianei, acolo in capitala Italiei, la Roma. Eee. Mi-a povestit, asta ca era amarat, imi dadea in primire pe toata lumea, domnul Horpos. Si Ghita ce facea? L-a bagat si pe nașul lui, i-a botezat copilul. Besciu i-a botezat un copil lui Ghiță și l-a băgat pe CDan Beșciu, l-a impus partener lu Horpos ca sa ia lucrarea să mănânce și ei de acolo separat. Adica trageau in toate partile.

AA: Adica Ghita se reprofilase de la zona la zona IT la zona de asfaltari?

CR: Asta e modalitatea lui de a lua banii, la nivelul asta, Anca, el nu putea sa dea spăgile așa. Se faceau contracte fictive , exista un avocat băgat in față pentru spăgile ministeriale, mergeau pana la câteva milioane. Se dadea consultanta fictiva, care nu se facea, dupa aia cum să iei tu Ghiță 20, 30 de milioane? Il bagi pe Besciu. Zici ca ti-a turnat beton, ti-a turnat asphalt. Ala nu facea nimic, ii facea facturile, platea la stat TVA sau impozitul pe profit si profitul direct in buzunare la Mykonos, pe mese. Asta e reteta si asta era disperat. Nici n-am pus mana pe bani si astia trag de mine in toate partile.

Si pe mine m-ai uitat, eu care te-am dus peste tot, nici nu l-am mai invitat. Asta a fost motivul (la botez).

AA: Si totusi a venit la botez la invitatia lui Dragos Dobrescu?

CR: Exact. Eu am avut bun simt, nu i-am cerut inainte ca golanii astia vreun ban. Cand e sa fie, normal, sa nu uiti cine te-a ajutat, Trafic de influenta, puteti sa-i spuneti cum vreti, ma autodenunt.

AA: Cam care erau sumele care se pretindeau pentru astfel de contracte?

CR: Pai ti-am spus – daca Fenechiu a luat 4 milioane la combinatia asta, de euro. Despre ce vorbim? Astia lucrau cu euro, nu se incurcau cu lei ca romanasii.

Pai baietii astia se gandesc ca noi maine sa mergem sa luam o faina, un zahar, ulei. N-au nicio treaba. Isi trimit soferii. Ei nu vorbesc decat in euro. Nu cunosc notiunea de RON.

La un moment dat vine una dintre hostese la mine: ”e un domn la intrare si nu e pe lista”. Toni se ocupa, era sefulbodyguarzilor. Si cine era? Domnul Horpos. Asa foarte intrebator la mine: ”cum, domnule, nu m-ai invitat la botez, prietenul tau”? Si zic ”cum ma, acum te-ai gasit ca esti prieten”. Am acceptat. Mi-a bagat un plic cu 2000 de euro. Singur a venit. Sa-si spele pacatele.

Eu nestiind niciun moment, va dati seama ce au facut ei, au profitat de acest eveniment. Sa vedeti ce diabolici sunt ei si Ghita. I-au pus pe toti acolo, intr-o zona unde se fuma pe un hol, erau niste mese, unde serveau bautura. Baietii astia s-au retras si au batut palma. Dobrescu de fapt ce aranjase? A chemat-o pe Ramona Manescu, care era noul ministru al Transporturilor, investit de Ponta si a pus-o la masa direct cu beneficiarul contractului. Ati inteles. Pe fata. In vazul tuturor. Si acolo s-a parafat combinatia si s-a inchis contractul inceput cu doi ani in urma.

De interes:  Dezvăluiri EXPLOZIVE despre implicarea statului paralel în culisele politice de la Cotroceni. De ce a dat mâna Iohannis cu "ciuma roșie" - ora 18, Culisele statului paralel

AA: Trebuie sa verificam cand s-au inchis contractele efectiv. Daca coincid datele cu data botezului tau, ca ar fi o proba.

CR: Daca eu va zic. Poate verifica orice roman pe net. Puteti cere documente la Ministerul Transporturilor. Eu le am. Si baietii astia au parafat deal-ul. Si au tras banii de acolo care prin conturi. La sumele astea nu poti decat bagand o firma la inaintare, tragandu-ti banii acolo, ai prestat o lucrare la acea mare combinatie. Cine le verifica lucrarile? Ramona Mănescu? Sau trimitea Ramona Mănescu corpul de control să verifice? Daca e pus acolo. Cum l-au luat astia pe Dragnea cand a asfaltat in Teleorman. Astia au avut de reabilitat cale ferata in lucrarea respectiva.

La botez asta s-a parafat. Si s-a mai parafat o mica afacere. In comparatie cu asta de 290 de milioane de euro. Repet…

AA: Despre ce proiect de infrastructura e vorba?

CR: Pentru infrastructura feroviara. O lucrare pe Vintu de Jos, e toata exemplificata la mine in volum. Cand a inceput nebunia cu Kovesi, jumatate din ei au fost arestati sau au avut probleme penale.

AA: Pe lista am vazut ca erau nu numai oamenii momentulului cu averi de sute milioane de euro, dar si politicieni. Eu ma intrebam saptamana trecuta ”oare acesti oameni au influentat viata politica din Romania prin faptul ca au stat la masa cu acesti politicieni”. Pe unii chiar i-au finantat, asa cum s-a dovedit in cadrul unora ca s-a intamplat. Au influentat viata romanilor, e clar. Cum s-au intamplat lucrurile? Cum influentau ei decizia politica?

Sa luam punctual exact relatia din acea perioada. Era guvernul USL condus de Ponta, Sebastian Ghita era seful lui direct. Ghita era si este, prin prisma a ceea ce detine, seful lui Victor Ponta. El controla tot. Voiai sa faci o afacere, trebuia sa te duci la el. Eu m-am dus, ma autodenunt, m-am dus la el, nu am facut nimic, deși am vrut, recunosc. Tocmai luase Ministerul Agriculturii, avea acolo un mare program de IT, lucrare de IT, un contract si imi zisese un coleg cu o firma, saracul a fost si arestat, il vedeti la mine la botez, a venit si zice –”sa vorbim cu Sebi ca fara el nu se face nimic”. M-am intalnit cu el la Marriot, l-am luat si pe prietenul meu sociabil, corect, ii duceam de mana ii puneam in fata celuilalt personaj cu putere de decizie. Ca ala voia sa discute acolo spaga in fata mea, bine, sau nu imi zicea.

Eu voiam sa fiu corect si poate din cauza asta am gresit. Si ce au zis—bai, asta e fraier , lasa-l ca ne-a facut legaturile, nu-i mai dam nimic.

Si acel contract de la Ministerul Agriculturii a fost dat lui SIVECO. Domnul Ghita nu a vrut si el sa dea si el o bucatica din alea sase millioane, nu a vrut, ca el e lacom. Si i-a luat Irinei Socol o taxa de protectie pe modelul UTI – Urdareanu pe modelul de la casa de sanatate, pe aceeasi schema, facturi prin care Anastasescu si Badiu al lui Ghita faceau aceste combinatii – emiteau facturi pe doua firme, catre firma care a castigat. Aia le plateau, ca asigurase niste servicii, niste softuri. Aici e cel mai usor de furat. Nu are nimeni cine sa verifice, nu avem noi procurori care sa dovedeasca ca acea facture e fictiva . E foarte greu.

The post Spovedania lui Rizea: Cum funcționa mecanismul șpăgii appeared first on Realitatea de Timiș.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Locale

Bliss Beauty Clinic: Evoluție, inovație și rafinament în Timișoara

Publicat

pe

Bliss Beauty Clinic

Bliss Beauty Clinic își anunță cu entuziasm transformarea majoră ce marchează începutul unei noi ere în domeniul esteticii din Timișoara. După ani de activitate intensă la vechea adresă, 212 Strada Musicescu Gavril, am decis să evoluăm, adoptând o nouă identitate și mutându-ne într-o locație modernă și sofisticată – Bulevardul Eroilor de la Tisa 9, Timișoara. Amplasată strategic, vis-a-viz de Centru de Afaceri și în proximitatea complexului studențesc, noua noastră clinică răspunde perfect cerințelor unei clientele moderne, orientate spre calitate și inovație.

Noua locație a fost amenajată pentru a crea un ambient primitor și relaxant, unde clienții pot beneficia de cele mai avansate tratamente estetice într-un cadru deosebit. Designul interior modern, împreună cu facilitățile de ultimă generație, sunt dovada angajamentului nostru față de excelență. Programul de funcționare, de luni până vineri între orele 9:00 și 21:00, asigură flexibilitate maximă, astfel încât oricine să poată accesa serviciile noastre de top, indiferent de programul zilnic.

În plus față de mutare, Bliss Beauty Clinic lansează o promoție specială la procedura de remodelare corporală. Această procedură inovatoare utilizează tehnologia CellValley Q4 Tech, care a revoluționat standardele în domeniul esteticii. Tratamentul se remarcă prin eficiența sa în conturarea naturală a siluetei și prin capacitatea de a oferi rezultate vizibile, fără a recurge la metode invazive. Tehnologia de ultimă generație folosită asigură un tratament personalizat, adaptat fiecărui tip de corp și nevoi specifice.

„Această transformare reprezintă rezultatul unei viziuni îndelungate și al unui angajament profund față de inovație. Am ales să ne mutăm și să ne rebrandingăm pentru a putea oferi clienților noștri nu doar tratamente estetice, ci și o experiență completă, în care fiecare detaliu contează”, afirmă directorul clinicii. „Investiția în tehnologie de top și în amenajarea unui spațiu modern demonstrează angajamentul nostru de a rămâne lideri în domeniul esteticii din Timișoara.”

Pentru a afla toate detaliile despre noua procedură și pentru a beneficia de oferta noastră specială, vă invităm să accesați remodelare corporala timisoara. Link-ul vă va redirecționa către pagina dedicată, unde sunt prezentate avantajele și specificațiile tehnologiei CellValley Q4 Tech.

Bliss Beauty Clinic se diferențiază printr-o echipă de profesioniști cu experiență, dedicați perfecționării continue și personalizării tratamentelor. Fiecare sesiune de remodelare corporală este concepută pentru a oferi o experiență relaxantă și eficientă, iar abordarea noastră integrată asigură că fiecare client beneficiază de consultanță specializată și tratamente adaptate nevoilor sale.

Rebrandingul și mutarea noastră în noua locație sunt pași importanți care consolidează poziția Bliss Beauty Clinic pe piața esteticii din Timișoara. Ne dorim ca fiecare vizită la clinică să devină o experiență deosebită, unde tehnologia de ultimă oră și profesionalismul se îmbină pentru a reda frumusețea naturală și armonia corpului.

Vă invităm să ne vizitați pentru a descoperi noua eră a esteticii în Timișoara și pentru a beneficia de tratamentele noastre inovatoare. Bliss Beauty Clinic este locul unde pasiunea pentru estetică se transformă în rezultate concrete și durabile.

De interes:  ELEVII protestează în fața Guvernului și în toată țara împotriva deciziei de DECONTARE a navetei
Citeste in continuare

Locale

Reducerea poluării prin colectarea eficientă a deșeurilor

Publicat

pe

De

Într-o lume în care consumul crește rapid, problema deșeurilor devine din ce în ce mai presantă. Colectarea și gestionarea corespunzătoare a acestora sunt esențiale pentru protejarea mediului și a sănătății publice. Printr-un efort comun, fiecare dintre dvs. poate contribui la un oraș mai curat și la un viitor mai sustenabil. Haideți să descoperim împreună avantajele colectării corecte a deșeurilor!

Unul dintre cele mai importante beneficii oferite de un serviciu de colectare deseuri este protejarea naturii. Deșeurile aruncate necorespunzător ajung în ape, păduri sau sol, afectând ecosistemele și viața sălbatică. Prin colectarea și reciclarea adecvată, se reduce poluarea și se conservă resursele naturale. Depozitarea haotică a deșeurilor și arderea acestora în mod necontrolat generează emisii toxice care afectează calitatea aerului. De asemenea, substanțele chimice din deșeuri pot contamina apele subterane, punând în pericol sănătatea publică. O colectare eficientă minimizează aceste riscuri și menține un mediu mai curat.

Multe dintre materialele pe care le aruncăm, precum hârtia, sticla și plasticul, pot fi reciclate și reutilizate. Acest proces necesită mult mai puțină energie decât producerea unor materiale noi. De exemplu, reciclarea aluminiului economisește până la 95% din energia necesară extragerii și prelucrării bauxitei. Colectarea selectivă ajută autoritățile locale să gestioneze mai eficient gropile de gunoi și să reducă cheltuielile pentru curățenie. Cu cât mai multe deșeuri sunt reciclate, cu atât mai puține ajung în depozitele de gunoi, reducând astfel costurile pentru întreținerea acestora.

De interes:  Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul "Limuzina”

Industria reciclării și gestionării deșeurilor creează numeroase locuri de muncă. De la colectori și sortatori, până la angajați în fabricile de reciclare, această activitate generează oportunități economice și sprijină comunitățile locale. Un oraș curat este un oraș mai sănătos. Colectarea organizată a deșeurilor previne acumularea acestora pe străzi sau în zone neautorizate, reducând riscul de răspândire a bolilor și de atragere a dăunătorilor. Astfel, contribuim la un mediu mai plăcut pentru toată lumea.

Implicarea în colectarea deșeurilor și adoptarea unui comportament responsabil încurajează și pe ceilalți să facă același lucru. Fiecare dintre dvs. poate fi un exemplu pentru familie, prieteni și colegi, inspirând un stil de viață sustenabil. Multe orașe au implementat reguli stricte privind colectarea deșeurilor, iar nerespectarea acestora poate atrage sancțiuni. Prin colectarea corectă a deșeurilor, evitați posibilele amenzi și contribuiți la respectarea normelor de protecție a mediului. Economia circulară este un model sustenabil care promovează reutilizarea materialelor și reducerea risipei. Prin reciclare și refolosire, produsele au o viață mai lungă, iar impactul asupra mediului este minimizat. Astfel, colectarea eficientă a deșeurilor devine un pilon al dezvoltării durabile.

De interes:  Breasla Ghizilor a dat startul tururilor pietonale ale Timișoarei

Prin acțiunile noastre de astăzi, modelăm viitorul copiilor și nepoților noștri. Un mediu curat și sănătos este esențial pentru bunăstarea generațiilor viitoare. Contribuind la colectarea deșeurilor, dvs. jucați un rol esențial în protejarea planetei pentru cei care vor veni după noi. Colectarea deșeurilor nu este doar o obligație, ci o oportunitate de a face o schimbare pozitivă în comunitatea dvs. Avantajele sunt multiple – de la protejarea mediului și economisirea resurselor, până la îmbunătățirea calității vieții și crearea unui viitor mai sustenabil. Fiecare gest contează, iar implicarea fiecăruia dintre dvs. poate face diferența. Haideți să ne asumăm responsabilitatea și să contribuim la un mediu mai curat și mai sănătos pentru toți!

Citeste in continuare

Locale

De ce să începeți să colectați selectiv deșeurile chiar de azi

Publicat

pe

De

Colectarea selectivă a deșeurilor nu este doar o obligație legală, ci și o modalitate eficientă de a proteja mediul și de a contribui la o lume mai curată și mai sănătoasă. Dacă până acum nu ați acordat atenție modului în care gestionați deșeurile, este momentul potrivit să faceți o schimbare. Iată câteva motive pentru care ar trebui să începeți chiar de azi să colectați selectiv deșeurile.

Protejați mediul înconjurător

Unul dintre cele mai importante beneficii oferite de colectare deseuri este reducerea poluării. Prin separarea corectă a deșeurilor, permiteți reciclarea materialelor și preveniți acumularea de gunoaie în natură. Plasticul, hârtia, metalul și sticla pot fi refolosite și transformate în produse noi, reducând astfel necesitatea de a extrage resurse naturale. Gropile de gunoi sunt o problemă majoră, deoarece ocupă spațiu, poluează solul și apele subterane și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră. Prin colectarea selectivă, multe dintre deșeurile care ajung în aceste gropi pot fi reciclate sau compostate, diminuând astfel impactul negativ asupra mediului.

De interes:  Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul "Limuzina”

Colectarea deșeurilor contribuie la economia circulară, un sistem în care produsele și materialele sunt reutilizate și reciclate pentru a crea noi bunuri. În loc să folosim mereu resurse naturale pentru a produce obiecte noi, putem refolosi materiale existente, economisind energie și bani. Reciclarea consumă mai puțină energie decât producerea materialelor din resurse virgine. De exemplu, reciclarea aluminiului necesită cu până la 95% mai puțină energie decât producerea acestuia din bauxită. Astfel, colectarea selectivă reduce amprenta de carbon și ajută la combaterea schimbărilor climatice.

Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor poate duce la răspândirea bolilor, contaminarea apei și poluarea aerului. Prin separarea corectă a deșeurilor, reduceți riscurile asociate cu depozitarea și arderea gunoiului, contribuind la un mediu mai sănătos pentru toți. Colectarea selectivă vă poate ajuta să reduceți costurile legate de gestionarea deșeurilor. În multe localități, reciclarea este gratuită sau mai ieftină decât eliminarea gunoiului menajer. În plus, materialele reciclabile pot fi vândute centrelor de colectare, oferindu-vă o mică recompensă pentru efortul depus.

De interes:  Prețul energiei a crescut la un MAXIM istoric: De 4 ori mai mare decât anul trecut

Prin adoptarea unui comportament responsabil în ceea ce privește deșeurile, le oferiți un exemplu pozitiv copiilor și tinerilor. Ei vor învăța să prețuiască natura și să fie mai conștienți de impactul acțiunilor lor asupra mediului. Multe persoane consideră că reciclarea este complicată, dar, în realitate, este mai simplă decât pare. Începeți prin a separa hârtia, plasticul, sticla și metalul în recipiente diferite. Majoritatea orașelor oferă sisteme de colectare specializate, ceea ce face procesul și mai accesibil.

În multe țări, inclusiv în România, colectarea selectivă este impusă prin lege. Nerespectarea regulilor poate duce la amenzi, așa că este mai bine să vă aliniați la cerințele autorităților locale și să evitați eventualele sancțiuni. Implicarea în colectarea selectivă a deșeurilor vă transformă într-un membru activ al unei comunități responsabile. Prin gesturi simple, precum reciclarea și reducerea consumului de plastic, contribuiți la un efort global pentru protejarea mediului.

Colectarea selectivă a deșeurilor este o acțiune mică, dar cu un impact mare asupra mediului, economiei și sănătății noastre. Dacă nu ați început deja, acum este momentul să o faceți.

Citeste in continuare

ȘTIRI NOI

Ce trebuie sa stiiacum 12 hours

Beneficiile usilor si ferestrelor din PVC: Confort, eficienta si siguranta

Atunci cand construiti sau achizitionati o casa, alegerea usilor si ferestrelor potrivite este esentiala pentru confortul, siguranta si eficienta energetica...

Bliss Beauty Clinic Bliss Beauty Clinic
Localeacum 2 days

Bliss Beauty Clinic: Evoluție, inovație și rafinament în Timișoara

Bliss Beauty Clinic își anunță cu entuziasm transformarea majoră ce marchează începutul unei noi ere în domeniul esteticii din Timișoara....

Ce trebuie sa stiiacum 2 days

Uși de garaj ecologice pentru un stil de viață sustenabil

În ultimii ani, a existat o cerere tot mai mare de uși de garaj ecologice, deoarece proprietarii de case devin mai...

Localeacum 2 days

Reducerea poluării prin colectarea eficientă a deșeurilor

Într-o lume în care consumul crește rapid, problema deșeurilor devine din ce în ce mai presantă. Colectarea și gestionarea corespunzătoare...

Localeacum 2 days

De ce să începeți să colectați selectiv deșeurile chiar de azi

Colectarea selectivă a deșeurilor nu este doar o obligație legală, ci și o modalitate eficientă de a proteja mediul și...

Ce trebuie sa stiiacum 3 days

Ce tip de deschidere a ferestrelor PVC este potrivit pentru casa ta?

Tipul de deschidere a ferestrelor este un aspect important de luat in considerare atunci cand alegi tamplaria cu profile PVC....

Cum influențează Ashwagandha funcția glandei tiroide? Cum influențează Ashwagandha funcția glandei tiroide?
Ce trebuie sa stiiacum 3 days

Cum influențează Ashwagandha funcția glandei tiroide?

Sursa foto: pexels.com   Ashwagandha și-a câștigat un loc de cinste în lumea suplimentelor naturale datorită multiplelor sale beneficii pentru...

Cum să îți menții vitalitatea: sfaturi și rolul suplimentelor naturale Cum să îți menții vitalitatea: sfaturi și rolul suplimentelor naturale
Ce trebuie sa stiiacum 4 days

Cum să îți menții vitalitatea: sfaturi și rolul suplimentelor naturale

Poză de Diana Polekhina pe Unsplash.com   Într-o lume în care ritmul alert al vieții poate deveni copleșitor, menținerea vitalității...

Afinele: Micul fruct al marilor câștiguri Afinele: Micul fruct al marilor câștiguri
Ce trebuie sa stiiacum 4 days

Afinele: Micul fruct al marilor câștiguri

Sursa foto: Pexels.com   Dacă ai rostit vreodată expresia „un fruct cât o avere”, atunci e clar că nu te-ai...

Localeacum 4 days

De Ce Merită Să Recuperați Rapid Permisul Suspendat

Permisul de conducere este un element esențial al mobilității moderne, oferindu-vă libertatea de a vă deplasa rapid și eficient. Totuși,...

TOP ȘTIRI Bănățeanul.ro

Copyright © 2025 - BĂNĂȚEANUL.ro Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul www.banateanul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@banateanul.ro