Calitatea de părinte vine cu griji și probleme greu de explicat, cum ar fi înțelegerea tiparelor de somn. Crearea unei zone de odihnă și a unui ritual zilnic va ajuta copilul să aibă un program de somn mai bun. Fii răbdător și dispus să te adaptezi pe măsură ce copilul tău se schimbă.
Deci, cum funcționează somnul la nou-născuți?
Nou-născuții vor dormi aproximativ două treimi din zi, trezindu-se la fiecare câteva ore pentru hrănire. Ei pot fi mai activi noaptea și dorm mai mult ziua la început, dar asta se va corecta în timp. Nu fi surprins dacă bebelușul tău nu doarme noaptea o vreme. Stomăcelele mai mici înseamnă alăptări mai frecvente, care variază în funcție de tipul de hrană, lapte matern sau formulă. De exemplu, laptele matern este mai ușor de digerat de către bebeluși, așa că aceștia necesită adesea hrăniri mai frecvente. Plânsul frecvent ar putea semnala că bebelușul nu doarme suficient sau are o altă problemă. Dacă nou-născutul tău se agită și se chinuie să doarmă, chiar și cu burta plină, discută despre asta cu medicul pediatru.
Unde va dormi copilul tău?
Alegerea locului în care doarme bebelușul tău este importantă ca să știi că doarme suficient. Asigură-te că reglezi temperatura camerei. O cameră prea caldă sau prea rece ar putea împiedica copilul să doarmă. Nou-născutul tău ar trebui să doarmă întotdeauna într-un pătuț, fără pături, jucării de pluș sau perne. Acestea pot prezenta un risc de sufocare. Poți să îl învelești cu niște păturici cum sunt cele de pe https://www.bebeprice.ro/. Dormitul în aceeași cameră cu bebelușul este o idee grozavă. Elimină orice sursă de lumină puternică pentru un somn liniștit.
Cum va dormi bebelușul tău?
Bebelușul tău ar trebui să fie întotdeauna așezat pe spate pentru a dormi. Evită să folosești ceva pentru a sprijini copilul și evită să-l așezi pe burtă. Pe măsură ce bebelușul tău crește, se poate rostogoli pe burtă. Odată ce bebelușul tău este suficient de puternic pentru a se rostogoli, este bine să-l lași să doarmă în acea poziție dacă ajunge singur acolo. Somnul pe spate este recomandat cu tărie de către Asociația Americană de Pediatrie pentru a ajuta la reducerea riscului de sindrom de moarte subită a sugarului.
Cât somn este normal pentru un nou-născut?
Nou-născuții pot dormi între 16 și 22 de ore pe zi, cu pauze pentru hrănire. Somnul bebelușului tău poate varia, mai ales dacă se confruntă cu un puseu de creștere și se hrănește mai des. Dacă copilul tău doarme mai mult de 22 de ore pe zi, contactează medicul pediatru pentru a vedea dacă este o problemă. Dacă nou născutul doarme mai puțin de 16 ore pe zi, încearcă să reglezi temperatura și iluminarea camerei pentru a face camera mai prietenoasă cu somnul, cântă-i muzică de leagăn pentru a-l adormi sau ține-ți copilul în brațe până când adoarme.
Fiecare copil este diferit și poate dura ceva timp pentru ca el să își stabilească un program.