​Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afectiune care apare ca urmare a unei presiuni asupra nervului median in tunelul carpian aflat la nivelul incheieturii mainii. Poate provoca amorteala, furnicaturi sau durere in mana afectata.

Femeile insarcinate sunt deosebit de predispuse la aceasta tulburare, aproximativ 3 pana la 5 din 10 femei prezentand simptome in timpul sarcinii.

Tunelul carpian este un coridor ingust aflat la baza mainii, la incheietura mainii, care este inconjurat de oase carpiene si de un ligament rezistent si traversat de noua tendoane si de nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior. Uneori, inflamarea tendoanelor sau a altor structuri pot duce la ingustarea tunelului carpian, apasand pe acest nerv sensibil si provocand amorteala, furnicaturi si chiar durere.

In timp ce sarcina este una dintre cauze, exista si alti factori cauzatori ai bolii, precum artrita sau miscarile repetitive ale mainii, care pot aparea la cei care folosesc mult tastatura si mouse-ul calculatorului, muzicieni, muncitori in fabrica, gradinari, etc.

De interes:  Timișoara se transformă în paradisul florilor. Cum te poți înscrie?

​Cum poate sarcina sa cauzeze sindrom de tunel carpian?

In timpul sarcinii, schimbarile nivelurilor hormonale declanseaza retentia de lichide, care poate provoca umflaturi. Aceste umflaturi pot, la randul lor, sa apese pe nervul median din tunelul carpian – crescand presiunea in aceasta zona si uneori provocand durere la incheietura mainii si in mana.

Afectiunea este mai frecventa in al treilea trimestru de sarcina, dar poate aparea si in primele 2 trimestre sau dupa nastere. In cele mai multe cazuri, simptomele vor trece dupa nasterea copilului.

​Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

Semnele si simptomele comune ale sindromului de tunel carpian includ:

  • Amorteala si furnicaturi: in special in degetul mare, aratator, mijlociu si in prima jumatate a degetului inelar. Furnicaturile se pot agrava la miscarile mainii. In cazuri grave, pot aparea dificultati in a tine sau a ridica lucrurile.

  • Durere: in special in incheietura mainii si in primele 4 degete ale mainii. Durerea se poate agrava cand mana este folosita mai intens. De asemenea, poate sa apara noaptea, in cazuri grave provocand chiar si probleme de somn;

  • Slabiciune: presiunea asupra nervului median din tunelul carpian poate provoca slabiciune in primele 4 degete ale mainii, dar si in palma.

De interes:  Marcel Vela a prezentat ordonanța militară numărul 9

Simptomele pot varia in intensitate, uneori fiind abia sesizabile, alteori extrem de deranjante. Chiar daca nu mai sunt sesizabile, asta nu inseamna ca afectiunea a disparut complet. Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, asadar evolueaza mai lent sau mai rapid spre agravare. Fara un tratament adecvat, boala poate invalida pacientul.

​Cum se poate trata sindromul de tunel carpian?

Exista o multime de metode de ameliorare a simptomelor cauzate de sindromul de tunel carpian. Singurul tratament care poate vindeca in totalitate afectiunea este insa interventia chirurgicala, doar aceasta putand elimina compresia asupra nervului median. Cu toate acestea, operatia nu este recomandata in timpul sarcinii.

Alegerea tratamentului depinde de mai multi factori, inclusiv de severitatea simptomelor si de stadiul sarcinii.

Unele femei insarcinate constata ca durerea este redusa prin masuri simple, cum ar fi:

  • mentinerea incheieturii mainii intr-o pozitie neutra (nu aplecata inainte sau inapoi) in timpul zilei si purtarea unei orteze specifice in timpul noptii;

  • mentinerea unei pozitii bune a bratului si a incheieturii mainii in timpul lucrului la birou (daca este cazul);

  • luarea unei pauze la fiecare 20 de minute in timpul activitatilor ce implica utilizarea mainilor;

  • fiziokinetoterapia;

  • administrarea de medicamente pentru reducerea cantitatii de lichid retinute in organism sau, in anumite circumstante, administrarea de injectii pentru reducerea umflarii. Medicamentele si injectiile pot fi administrate doar la recomandarea medicului.

De interes:  ”Culisele puterii” Miron Mitrea: După alegerile parlamentare vom intra în carantină

Mai multe detalii despre sindromul de tunel carpian poti citi pe www.bestetic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.