Programul Noua Casa 2022 s-a lansat si prevede un buget de 2 miliarde de lei, mai mare decat anul trecut. In acest an, programul prevede ca locuintele ce sunt cuprinse intre 90.000 -140.000 de euro sa fie cumparate cu TVA de 5%.
Au trecut mai bine de 10 ani de cand romanii isi pot achizitiona o locuinta printr-un credit garantat de la stat. Numit initial Programul Prima Casa, iar din 2020 Programul Noua Casa, prin intermediul sau se acorda un imprumut in lei, pentru a fi achizitionata o singura locuinta. Valoarea maxima a imprumutului poate fi de 66.500 de euro pentru locuintele care costa maximum 70.000 de euro si de 119.000 de euro, pentru locuintele al caror pret este de cel mult 140.000 de euro.
Credit ipotecar clasic sau credit prin Noua Casa?
Una dintre cele mai frecvente intrebari in legatura cu programul Noua Casa este daca este mai avantajos sau nu decat un credit ipotecar standard. Inainte de toate, se cuvine sa se precizeze ca un credit ipotecar este un instrument financiar prin care atat persoane fizice, cat si persoane juridice se pot imprumuta pentru a achizitiona o locuinta, pentru a o construi sau renova. In momentul in care imprumuta banii respectivi, solicitantul garanteaza cu locuinta respectiva.
Ca o comparatie, Noua Casa este un program guvernamental initiat pentru a-i ajuta pe tineri sa-si cumpere o locuinta, astfel ca imprumuturile sunt acordate doar persoanelor fizice care vor sa achizitioneze locuinte (case, apartamente) care sunt deja construite sau care se afla in curs de finalizare. Prin credit ipotecar pot fi achizitionate insa si alte tipuri de imobile, nu doar ipotecare, inclusiv terenuri.
O alta deosebire intre cele doua tipuri de credite este ca acela accesat prin Noua Casa este garantat de catre stat, astfel ca bancile pot prezenta conditii mai avantajoase in ceea ce priveste avansul minim sau dobanda anuala.
Diferente si in privinta dobanzii
Si in cazul creditului ipotecar si in al celui prin Noua Casa, dobanda este reglementata de Banca Nationala a Romaniei. Cei de la Financer subliniaza ca in cazul imprumuturilor prin Noua Casa, exista doar dobanda variabila, care se calculeaza ca IRCC + cel mult 2% marja bancii, iar in cazul celor ipotecare pot fi 3 tipuri de dobanzi: variabile, dobanzi fixe sau dobanda mixta.
Inainte de a aplica pentru un credit ipotecar este necesar sa se analizeze ofertele mai multor banci, avand in vedere ca fiecare institutie bancara are propriile conditii de creditare, impunand un avans minim diferit, o perioada in care dobanda este fixa si dupa care devine variabila.
Alt avantaj al creditului Noua Casa fata de creditul ipotecar obisnuit
Printre cele mai importante avantaje ale creditului Noua Casa sunt legate de costuri, care nu sunt unele mari. Pe langa suma imprumutata, se mai aplica un comision anual de garantare la FNGCIMM, care este de 0.3% si se calculeaza la sold. Pentru locuintele care costa pana in 70.000 de euro, comisionul se aplica la 50% din soldul creditului, iar in cazul celor care depasesc 70.000 de euro, la 60% din soldul creditului. Tot la costuri se mai adauga si prima de asigurare a imobilului si taxele notariale pentru achizitia locuintei.
In concluzie, programul Noua Casa le ofera posibilitatea tinerilor sa-si cumpere o locuinta, accesand un credit pe 30 de ani, garantat de Stat.