România, printre ţările cele mai afectate de schimbările climatice! Explicațiile specialiștilor

Vasile Ersek este specialist în paleoclimatologie la Universitatea Northumbria din Newcastle și spune că România este una dintre ţările care vor fi afectate semnificativ în următoarele decenii.

„Clima din România e influenţată în mare parte de masele de aer ce vin din Atlanticul de Nord şi din Marea Mediterană. Studiile climatice sugerează o deplasare spre nord ale acestor curenţi de aer ceea ce poate duce la secete mai frecvente, canicule persistente şi furtuni violente mai frecvente”, mai spune climatologul. 

 

El a explicat că unele schimbări ale climei pot fi puse într-o anumită măsură pe seama unor evoluţii naturale, ciclice în istoria planetei. Ersek a dat ca exemplu faptul că în urmă cu circa 50 de milioane de ani România avea climă tropicală. Mai mult decât atât, au existat perioade în care în Antarctica existau păduri specifice zonelor tropicale.

Ulterior, la nivel global, clima a devenit mult mai rece odată cu Era Glaciară, când cea mai mare parte a Europei a fost acoperită de gheţari. Şi cum totul este ciclic pe Terra, astfel de perioade vor continua să se succeadă la intervale de mii şi milioane de ani, indiferent de intervenţia omului.

De interes:  Adrian Marinescu: „Infecțiile cu variola maimuței nu vor duce la o pandemie similară celei provocate de SARS-CoV-2”

 

„Au fost perioade când am avut chiar climă tropicală pe teritoriul României. De exemplu, acum 50 de milioane de ani, pe teritoriul României aveam climă tropicală. Pe atunci, aveam temperaturi cu mult mai ridicate, iar flora şi fauna erau şi ele diferite. La nivel global, putem spune că temperaturile erau undeva în medie cu 15 grade mai sus decât acum. De aceea avem şi foarte mult calcar în România”, explică profesorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.