“Pana” descrie o avarie produsă la nivelul unei anvelope, ce cauzează imobilitatea mașinii până la remedierea acestei probleme. În cazul unei pene, se pierde rapid presiunea din anvelopă, iar motivele care duc la producerea acestei avarii sunt variate: străpungerea acesteia cu un corp ascuțit, uzura excesivă, o defecțiune la nivelul valvei de aer etc.
Află ce ai de făcut dacă ai rămas în pană în timpul vacanței:
Cauzele penelor de cauciuc
Iată câteva motive comune care pot duce la apariția unei pene:
1. Calitatea slabă a drumurilor: Drumurile prost întreținute, cu gropi sau denivelări, pot provoca pene de cauciuc. Impactul cu aceste obstacole poate duce la deteriorarea treptată sau bruscă a anvelopelor.
2. Obiecte ascuțite: Un alt motiv comun pentru producerea unei pene de cauciuc are legătură obiectele ascuțite prezente pe drum, peste care roata poate trece: cioburile de sticlă, pietrele ascuțite sau diferite reziduuri metalice.
3. Uzura excesivă a anvelopelor: Anvelopele uzate sunt mai expuse riscului de pană. Verifică periodic marcajul TWI al căii de rulare (eng. Tread Wear Indicator), care permite verificarea adâncimii profilului. Mici bare de cauciuc sunt dispuse la o înălțime de 1.6 mm de-a lungul canalelor profilului, iar atunci când devin vizibile, anvelopele trebuie înlocuite.
4. Presiunea necorespunzătoare în anvelope: Atât o presiune prea mare, cât și una prea mică, ar putea duce la producere unei pene. Valorile mai mari decât cele recomandate pot cauza explozia anvelopei, în timp ce valorile mai mici decât cele recomandate pot duce la supraîncălzire și deteriorare.
Semnele unei pene la anvelopă
Ca urmare a producerii unei pene la anvelopă, autoturismul poate începe să se comporte diferit. Vibrațiile neobișnuite, tracțiunea redusă, instabilitatea sau chiar înclinația vizibilă spre o parte pot fi semne că s-a produs o astfel de avarie. De asemenea, un semn clar al unei pene este scăderea presiunii în anvelope.
Verifică periodic presiunea în anvelope cu ajutorul unui manometru, instrument pe care îl poți achiziționa online sau de la orice magazin cu piese auto. Compară valorile afișate pe display-ul acestuia cu cele considerate ca fiind optime, pe care le poți descoperi în manualul tehnic al mașinii. Dacă presiunea este semnificativ mai mică decât cea recomandată, acesta poate fi un semn că anvelopa are pană sau pierde presiune.
Cele mai noi generații de autoturisme sunt echipate cu senzori și martori de bord ce indică în timp real producerea unei pene la mașină. De exemplu, un sistem de monitorizare a presiunii anvelopelor, ce emite alerte atunci când valoarea acestui parametru scade sub un anumit nivel, este foarte util într-un astfel de context. Dacă primești o astfel de alertă, este important să verifici imediat anvelopele, într-un spațiu sigur din afara carosabilului.
O metodă simplă de a identifica pana este prin inspectarea vizuală. Verifică dacă există obiecte străine în materialul anvelopelor, cum ar fi pietrele sau șuruburile. De asemenea, analizează cu atenție forma acestora, pentru a identifica din timp posibile deformări, sau chiar aspectul “dezumflat”, semne ce indică o problemă la acest nivel.
Cum rezolvi o pană la anvelopă
Încearcă să găsești o zonă plată și stabilă, pentru a opri. Dacă nu poți scoate mașina de pe carosabil, este important să semnalizezi prezența ta prin montarea triunghiurilor reflectorizante la o distanță corespunzătoare față de autoturism. Pune-ți vesta reflectorizantă înainte de a coborî. Aceste măsuri de siguranță sunt vitale pentru a te proteja în timpul procesului de schimbare a anvelopei.
După ce ai oprit în siguranță, verifică starea anvelopelor. Dacă una dintre acestea este doar dezumflată, poți încerca să o umfli, utilizând o pompă de aer portabilă. Dacă anvelopa este străpunsă sau secționată, va trebui să înlocuiești întreaga roată cu roata de rezervă. În acest caz, trebuie să utilizezi cricul pentru a ridica mașina și a îndepărta roata cu anvelopa avariată.
Asigură-te că ai la îndemână toate elementele necesare în acest proces – cricul, cheia pentru șuruburile roților și roata de rezervă. Îndepărtează roata avariată și instalează roata de rezervă. Este important să te asiguri că este în stare bună și umflată corespunzător. După ce ai instalat roata de rezervă, strângeți șuruburile în cruce și coboară mașina.
Dacă simți ca nu poți parcurge de unul singur acest proces, apelează cu încredere la un serviciu de asistență rutieră, sau solicită ajutorul altor conducători auto, pentru a fi tractat până la cel mai apropiat service cu servicii pentru anvelope. Specialiștii au experiența necesară și dețin echipamentul adecvat pentru a te ajuta să rezolvi problema în siguranță.
O pană produsă în timpul unei vacanțe poate da peste cap planurile pe care le ai alături de cei dragi. Pentru a rezolva cât mai repede această situație neplăcută, însă cu care s-ar putea confrunta orice șofer, îți recomandăm să ții cont de informațiile pe care le-am detaliat astăzi. Dacă nu ai suficient de multă experiență în remedierea unei pene la mașină, este cel mai indicat să apelezi cu încredere la suportul specialiștilor.