Hamam: Ce este, cum se face și ce beneficii are acest ritual de baie

Hamamul este un tip de baie caldă orientală cu o mie de virtuți. Este o baie turcească caldă, care oferă căldură, dar și umiditate și o stare de bine absolută departe de tumultul zilnic. Dar, asta nu este totul. Este vorba despre un ritual oriental cu multiple virtuți pentru sănătate și frumusețe.

Un adevărat ritual de bunăstare, hammamul – care înseamnă “baie fierbinte” în arabă – cunoscut și sub numele de “baie turcească” sau “baie maură”, a traversat toate timpurile fără să se demodeze. Inspirat de băile termale romane, a luat naștere în Imperiul Otoman, care l-a adaptat la cultura și arhitectura sa înainte de a-l dezvolta în Africa de Nord.

Virtuțile hamamului a fost descoperite deci acum mii de ani și au știut cum să seducă din ce în ce mai multă lume. Vaporii de la apa eliberată, cel mai adesea cu miresme de uleiuri esențiale, au numeroase virtuți pentru corp.

Ce este hamam și când ai nevoie de el?

Un hamam este un loc unde lumea vine să se relaxeze. Și unde se face o baie cu aburi de aproximativ 50 de grade. Aerul ambient este deci foarte cald și foarte umed în același timp. Nivelul de umiditate din cabine este de 100% ceea ce face ca această căldură să fie suportabilă. Vaporii sunt cel mai adesea parfumați cu uleiuri esențiale, de pin sau de eucalipt.

În mod tradițional, un hamam este format din mai multe camere cu temperaturi diferite. Fiecare cameră devine din ce în ce mai caldă, permițând corpului să se obișnuiască treptat cu căldura.

Există mai multe tipuri de hamam:

  • hamamul tradițional: unde sunt mai multe camere și o baie cu apă rece.
  • hamamul semi-privat: care constă într-o cabină individuală într-un salon de înfrumusețare.
  • hamamul privat: care reprezintă o cabină instalată într-o locuință privată.

Originile sale sunt foarte îndepărtate, crearea sa datând din perioada grecilor și a romanilor. Termele s-au inspirat și ele din crearea lor. Această practică s-a dezvoltat puternic în țările din Maghreb și din Orientul Mijlociu, unde islamul era în plină expansiune. Hamamul a jucat un rol cultural important, atât ca loc de socializare, cât și pentru ritualuri de purificare.

Hamam versus sauna

Hamamul și sauna sunt cel mai adesea confundate, dar există totuși unele diferențe între ele. Mai întâi, nu au aceeași origine. Sauna vine din țările nordice, în timp ce hamamul vine din orient. De asemenea, acestea funcționează diferit: sauna este o cabină din lemn care produce căldură uscată, în timp ce hammamul produce căldură pe bază de aburi.

Nici modul de desfășurare a ședinței nu este același: în timpul unei ședințe de hamam se obișnuiește să se folosească săpun negru și să se facă exfoliere. În timpul unei sesiuni de saună, nu se aplică nimic pe corp.

Hamam – un ritual de baie ca un remediu universal

Hamamurile tradiționale sunt în general compuse din două încăperi decorate cu mozaic, piatră sau marmură. De tradiție orientală, această baie turcească este cel mai bun lucru ce i l-ai putea oferi organismului tău.

Deschide porii și pielea, deci se vor elimina impuritățile, dar și bacteriile, eliberează sinusurile și căile nazale și facilitează respirația, poate calma durerile musculare, elimină tensiunile și permite o relaxare imediată. 

Toate aceste lucruri sunt posibile grație unei combinații între căldură și umiditate. Față de saună, umiditatea din hamam este de 100%, ceea ce face ca și căldura să poată să fie suportată mai ușor.

Ritualul hamamului va începe cu un duș pentru a curăța suprafața pielii. Apoi va trebui să te așezi pe spate și să lași aburul să îți învăluie corpul. Aburul poate fi combinat cu uleiuri esențiale, cum ar fi eucaliptul, care are proprietăți calmante și decongestionante. Acest lucru ajută la eliberarea minții și la o relaxare deplină. 

După această primă ședință, este indicat să faci un duș pentru a permite corpului să se regenereze. Intri din nou în hamam, dar ideal ar fi să fie la o temperatură mai ridicată decât la prima sesiune. Pentru a finaliza ritualul, este indicat să se frece corpul cu săpun negru și o mănușă Kessa pentru a îndepărta pielea moartă și impuritățile.

Alternarea băilor de aburi și a dușurilor reci ajută la stimularea circulației sângelui, la tonifierea pielii și la întărirea corpului.

Tratamente Hamam de Top: Pasiunea Noastră pentru Relaxare

Numeroasele beneficii ale unui hammam București

Hammam București oferă mai multe beneficii, câteva dintre cele mai importante sunt:

Curăță pielea în profunzime

Căldura din hamam este mult mai ridicată decât cea dintr-o saună. Dar este mai umed. Vaporii de apă sunt benefici pentru corp deoarece vor deschide porii și vor permite eliminarea de toxine, de bacterii, dar și de celule moarte. În plus, vaporii de aici pot tonifia și corpul, un lucru perfect pentru persoanele care au părul uscat, creț sau vopsit.

Ameliorarea respirației

Vaporii de apă difuzați sunt cel mai adesea parfumați cu uleiuri esențiale. Sunt miresme ce vor acționa asupra căilor tale respiratorii și vor decongestiona branhiile sau plămânii.

Eliberarea de stres

Hamamul este o soluție excelentă contra stresului. Vaporii calzi vor elimina tensiunile musculare și vor evacua toxinele. Respirația devine astfel mai profundă și mușchii se pot relaxa în mod natural. Corpul și mintea se vor relaxa imediat și o intensă senzație de liniște pătrunde în întreg corpul.

De asemenea, dacă ai dureri, o sesiune de hammam îți va face foarte bine. Același lucru este valabil și dacă ai probleme articulare, cum ar fi reumatismul. Hamamul va face foarte bine!

Relaxare și pierdere în greutate

Cuplat cu exercițiul fizic, hamamul reprezintă un minunat moment de relaxare care poate favoriza pierderea în greutate. O ședință de hamam te va ajuta astfel să evacuezi apa de la tine din organism, va mări temperatura corpului și va activa circulația sanguină.

De asemenea, permite și întărirea metabolismului. Poate aduce un plus de fermitate pentru piele și în același timp și favorizează eliminarea de grăsimi sau a celulitei.

Hamamul este deci o tehnică excelentă, cu numeroase virtuți pentru organismul tău:

  • Îți va curăța pielea în profunzime.
  • Va favoriza circulația sanguină.
  • Acționează asupra decongestionării căilor nazale.
  • Destinde mușchii după un efort fizic.
De interes:  3 deserturi pe care să le prepari cu brânză de vaci

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.