Reşiţa nu mai este de ani buni “Cetatea de foc”, dar trecutul industrial al urbei de pe Bârzava face parte dintr-o excepţională carte de vizită cu care locuitorii municipiului au motive să se mândrească. 1771 este anul în care s-a aprins focul în pântecele uriaşilor Franziskus şi Josephus – primele două cuptoare înalte ale Reşiţei. Cu cinci ani mai “bătrân” decât Statele Unite, şi cu câteva decenii mai vechi decât prestigioasele uzine Krupp sau Skoda, centrul metalurgic reşiţean a fost timp de peste două secole una dintre cele mai importante cetăţi industriale din această parte a Europei.
În 2021, Reşiţa va marca 250 de ani de industrie – iar preambulul aniversării acestei cifre rotunde este reprezentat de o expoziţie inedită, plasată într-un loc mai puţin obişnuit. Trecând zilele acestea prin faţa Muzeului Banatului Montan, puteţi studia cele 23 de fotografii incluse în expoziţia intitulată “CSR-ul în imagini” – instantanee care surprind “focul nestins”, aşa cum l-a văzut prin obiectiv cunoscutul fotograf, cameraman şi documentarist Ioan Mato.
Principalul organizator al expoziţiei este Casa de Cultură a Studenţilor din Reşiţa, care a dorit să prefaţeze momentul aniversar de anul viitor:
“Expoziţia este gândită ca un eveniment premergător celor 250 de ani de industrie la Reșița, ce se vor marca în 2021, precum şi ca un omagiu adus lui Ioan Mato, fotograf și cineamator în cadrul cineclubului “Siderurgistul” din Combinatul Siderurgic Reșița. Fotografiile vor fi expuse până la finele acestui an pe fața exterioară a gardului Muzeului Banatului Montan”, se arată în comunicatul de presă semnat de Daniel Amariei, directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Reşiţa. Trebuie spus că iniţiativa a fost concretizată cu sprijinul unor parteneri inimoşi: Primăria Reșița şi Muzeul Cineastului Amator, alături de Jancsi Mato, fiul fotografului.