Motto
“Primăria Băile Herculane împreună cu toți factorii implicați a reușit să aducă imobilul Băile Neptun de la o clădire monument istoric de interes național la o clădire monument istoric de interes European. Imobilul Băile Neptun a fost selecționat în cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa”
MICLAU CRISTIAN
Cam așa sună o vorba înțeleaptă din popor, care din păcate, reflectă foarte bine unul dintre defectele poporului nostru – delăsarea.
Nouă, românilor în general și bănățenilor în special, ne-a dat Dumnezeu Băile Herculane, care, fără exagerare, poate fi caracterizată că un colț de rai, în sensul că are fauna, flora, ape vindecătoare, aer curat, ioni negativi, etc.
Nu mă înțelegeți greșit, nu mi-e rușine cu poporul meu și nu mă voi dezice niciodată de tradițiile și cultură noastră, mai ales că am convingerea că nici alții nu sunt perfecți.
Totuși, haideți să nu ne furăm căciulă și să recunoaștem că la Băile Herculane avem un amestec de bătaie de joc, delăsare și dezinteres, motivate prin clasicele scuze- nu am bani, nu știu cum, nu mă ajută nimeni.
Cei care au citit câte ceva știu că în stațiunea Băile Herculane sunt probleme vechi în justiție, o parte din imobilele de patrimoniu sunt sub sechestru asigurător, iar marea privatizare a fost un fiasco, adică niște băieți șmecheri au pus mâna pe o comoară, pe care nici măcar nu știu cum să o pună în valoare.
Trecând peste toate astea, nu-i reproșăm actualului primar ce s-a întâmplat în trecut, pentru că omul nu are nicio vină.
Totuși, autoritățile locale ar trebui să explice localnicilor și nouă tuturor, de ce stațiunea arată în halul în care arată, începând cu lucrurile mărunte (copaci uscați, iarbă netăiata, străzi nemăturate) și continuând cu cele foarte importante – adică situația Băilor Neptun.
Pentru cei care nu știu, acolo problema e că terenul de sub clădiri aparține unui proprietar privat și este supus unui sechestru asigurător, dar imobilul este proprietatea UAT Băile Herculane. În perspectiva, regimul juridic se va decide în instanța, având în vedere demararea unui proces.
Pe bună dreptate, din această cauza, Primăria Băile Herculane nu poate să depună o solicitare pentru o finanțare europeană, dar asta nu o oprește să ia măsuri punctuale pentru oprirea deteriorării clădirilor. Din contra, legislația referitoare la patrimoniul cultural prevede obligația expresă a proprietarului pentru conservarea și restaurarea obiectivelor , precum și răspunderea primarilor în acest sens.
Și dacă cineva suspicionează faptul că am ceva împotriva domnului primar Miclău, va pun vouă cititorilor, o întrebare simplă – e așa de greu să tăi copacii care cresc pe ansamblul Băilor Neptun, monument de patrimoniu național, unicat în România și în partea asta a Europei?
Înțeleg că omul nu poate rezolva problema terenului și a sechestrului din justiție, dar nu înțeleg cum poate să nu observe că, de la un an la altul, pe acoperișuri copacii cresc din ce în ce mai mari și accentuează deteriorarea. Iar dacă nu are timp să treacă prin fața clădirilor, poate viziona pe sistemul de camera video cum se formează o terasă de vegetație supraetajată.Că doar montarea de camere a fost prioritară.
DA, dragi concetățeni, ați citiți bine. Nu e o metaforă. Din păcate e tristul adevăr. PE ACOPERIȘURILE UNEI PERLE ARHITECTURALE UNICAT CREȘTE O MICĂ PĂDURICE. Sunt deja copaci.
Iar dacă nu mă credeți, mergeți la față locului sau rugați pe cineva din stațiune să facă poze și să le distribuie pe rețelele de socializare.
Așa stand lucrurile, revin și mă întreb și va întreb – câți bani îți trebuie că să tăi copacii de pe clădirile Băilor Neptun, să cureți pământul din burlanele de scurgere și să pui o prelata acolo unde s-a spart țigla? Sunt lucrări pentru care nu ai nevoie de aviz special. Chiar e nevoie de finanțare europeană că să cureți pământul și vegetația de pe acoperișuri?
Am înțeles că Primăria Băile Herculane are un parteneriat cu un ONG care strânge anual fonduri pentru lucrări de strictă necesitate la Băile Neptun, așa că-i întreb și pe cei de la Locus (așa se cheamă ONG-ul)-printre lucrările alea, tăiatul vegetației care distruge zidurile și acoperișul nu reprezintă o urgență?
Din ce am aflat eu, din cauza parteneriatului susmenționat, fiecare dintre părți se limitează la aruncarea cu lături în capul celuilalt și la căutarea de scuze, sens în care rezultatul este cel observabil la fața locului.
Eu nu sunt jurist, dar știu că dacă ești proprietarul unei clădiri, nu te împiedică nimeni să faci lucrări de întreținere dacă nu ai și terenul, deci nu cred că cineva a oprit autoritățile locale sau ONG Locus să investească în lucrări de reparții.
Iar dacă credeți că la bugetul local e dezastru, aflați că nu e chiar așa. Cu siguranță nu curge laptele și mierea, dar Primăria Băile Herculane a primit în fiecare an sume frumușele. Umblă vorba că în anii precedenți au încheiat cu excedent de niște sute de mii de euro.
Că a primit, nu e nimic rău, să fie primit și bogdaproste. Nu e rău nici faptul că s-au instalat camere de supraveghere. Doar că mâine-poimâine pică clădirile Băilor Neptun și o să ne uităm că prostii unii la alții și o să facem crampe musculare de atâta ridicat din umeri.
În rest, ce să mai spunem despre stațiunea Băile Herculane? Lângă frumoasele clădiri cu aer de belle époque și civilizație, la tot pasul tarabe, chioșcuri, kitsch, manele și tot tacâmul.
Cu riscul că unii dintre voi veți fi ferm convinși că am scris acest articol cu dedicație, îl întreb pe domnul primar Miclău, oare nu este responsabil de ce se întâmplă în mandatele sale?
Oare nu poate pune punct kitsch-ului cu sutiene și slipi atarnati în centrul cultural istoric? Eu înțeleg că omul vine la băi și are nevoie să-și cumpere și astfel de articole vestimentare. Dar chiar trebuie înșirate în halul asta? Nu se poate organiza un comerț civilizat, adică ceva care să semene cu stațiunea Karlovy Vary, nu cu un bazar de proastă calitate?
Acestea fiind spuse, vă invit totuși să vizitați stațiunea Băile Herculane, dacă nu pentru condițiile existente, măcar pentru a profita de oportunitatea de a vedea personal clădiri istorice deosebite, pe care din păcate, urmașii noștri le vor cunoaște doar din fotografii și filme, însoțite de expresia „pe vremea mea aici era…”
Iar despre Băile Herculane, cu siguranță vă voi mai povești câte ceva, având în vedere că nu mă lasă sufletul să o văd cum se transformă în ruină.
”Promovăm obiectivele turistice din stațiune indiferent de statutul juridic al proprietății sau starea lor actuală, ele sunt și vor rămâne obiective turistice de interes” scrie Primăria Băile Herculane pe facebook.