Întâlnirea premierului Republicii Moldova Maia Sandu cu şeful statului Klaus Iohannis va avea loc, marţi, ora 8.00, la Palatul Cotroceni. Cei doi vor semna în Cartea de Onoare şi ulterior vor susţine o declaraţie de presă comună, potrivit agendei oficiale a preşedintelui României, afişată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
De la ora 10.30 prim-ministrul Republicii Moldova va fi primit la Palatul Victoria de către şeful Executivului Viorica Dăncilă. Cele două vor susţine declaraţii comune de presă începând cu ora 11.15, conform programului premierului român transmis de Guvern.
Încă din 16 iunie, Viorica Dăncilă a anunţat că i-a transmis premierului Maia Sandu o invitaţie de a veni la Bucureşti.
Cu acea ocazie, premierul român şi-a exprimat încrederea că Executivul de la Chişinău va continua parcursul european al Republicii Moldova, prin implementarea cu succes a reformelor necesare, a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană.
Totodată, prim-ministrul Dăncilă a refirmat deplina disponibilitate a Guvernului României de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, baza esenţială a relaţiei bilaterale dintre cele două ţări.
Pe 26 iunie, Administraţia Prezidenţială anunţa că preşedintele Klaus Iohannis a avut convorbiri telefonice cu liderii politici ai Republicii Moldova, respectiv premierul Maia Sandu, viceprim-ministrul Andrei Năstase şi preşedintele Igor Dodon.
Şeful statului anunţa că la începutul acestei luni, viceprim-ministrul Republicii Moldova Andrei Năstase va face o vizită la Bucureşti, precum şi premierul Maia Sandu.
În convorbirea telefonică, Klaus Iohannis a reiterat susţinerea României şi a sa personală, în condiţiile angajamentului clar şi concret al noului Guvern pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru avansarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.
Preşedintele a subliniat faptul că ţara noastră va sprijini transformările democratice reale, implementarea principiilor statului de drept, a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, precum şi a reformelor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Iohannis a mai exprimat deschiderea ca România, pe baza solicitărilor concrete ale Republicii Moldova, să acorde asistenţă dedicată pentru consolidarea instituţiilor din domenii prioritare pentru Republica Moldova.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat, pe 15 iunie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără şi cea privind dizolvarea Parlamentului, dar şi cea prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu.