Pianul digital este o opţiune foarte bună pentru înlocuirea unui pian clasic acustic. Fie că îţi ocupă prea mult spaţiu ori pur şi simplu nu beneficiezi de un buget atât de generos, atunci varianta de pian digital este exact ce ai nevoie. Opţiunea digitală îmbină atributele moderne, oferindu-i celui care îl foloseşte sentimentul că utilizează un instrument acustic autentic. Principala diferenţă dintre cele două este că varianta digitală nu are coarde, suntele fiind declanșate printr-un mecanism electric la atingerea clapelor.
Iată câteva diferenţe dintre cele două tipuri de piane pe care ar trebui să le ştii dacă ai de gând să-ţi achiziţionezi unul:
Greutatea
Unul dintre principalii factori care le diferenţiază pe cele două de piane este greutatea şi implicit şi dimensiunea. Chiar dacă pianul acustic oferă mai multe oportunităţi pentru cei care îţl folosesc, oferind o paletă mai largă de variante de expresivitate a muzicii, acest tip de instrument ocupă destul de mult spaţiu şi este mai greu de integrat în casa cuiva.În schimb variantă de pian digital este mai compactă, având nişte dimensiuni reduse, potrivită pentru cei care au mai puţin loc în loc în propriile locuinţe, dar vor totuşi să se bucure de muzică de calitate acasă.
Redarea sunetului
Pentru varianta acustică sunetul este creat printr-un sistem de rezonanţă, prin lovirea corzilor se transmite o vibraţie la placa de rezonanţă care amplifică sunetul. Prin comparaţie pianul digital are nişte senzori care detectează mişcările fine ale clapelor, iar sunetul obţinut poate fi amplificat mult mai tare cu ajutorul boxelor. Există foarte multe variante de piane digitale, cei de la McMusic având o selecţie interesantă pentru iubitorii de muzică instrumentală.
Expresivitate
Un pian clasic acustic are capacitatea de a susţine notele pentru o durată mai lungă de timp, în funcţie de intensitatea cu care atingi clapele, oferind astfel posibilitatea de a juca în mai multe moduri cu volumul, timbrul şi intensitatea. Varianta digitală se apropie foarte bine de cea clasică acustică, având un sistem care facilitează tranziţia dintre timbre, în funcţie de intensitatea cu care sunt apăsate clapele în timpul interpretării..
Durata de viaţă
Din punct de vedere al rezistenţei în timp, varianta digitală poate fi ceva mai sensibilă mecanismele electrice având şanse mai mari pentru a se strica, însă nu există totuşi o regulă generală – depinde foarte mult de modelul ales. Cele acustice pot rezista mai mult timp, durata de viaţă a sistemului de rezonanţă fiind una destul de îndelungată.
Acordarea
Pianul acustic sau pianina necesită din când în când să fie acordate, în timp ce varianta lor mai modernă, pianul digital, nu trebuie să fie acordat. La varianta clasică datorită uzurii corzile se lasă, iar sunetul nu se mai aude la fel armonios, astfel că o dată la ceva timp trebuie acordat. De obicei se recomandă de două ori pe an această procedură şi poate dura undeva până la două ore.
Aşadar, pianele digitale sunt o variantă foarte bună pentru cei care să folosească un instrument muzical clasic, dar totuşi ar vrea să aibă şi beneficiile tehnologiei, fiind şi nişte opţiuni mai prietenoase cu buzunarul, dar şi cu spaţiul din casă.
Sursă foto: pexels.com