Trasabilitatea este un concept relativ nou care presupune captarea informatiilor, de la productia primara a unui ambalaj, pana la utilizarea si, in cele din urma, pana la eliminarea sau reutilizarea acestuia in viitor. Practic, reprezinta traseul cronologic al unui deseu si are rolul de a preveni sau reduce efectele adverse asupra mediului. Reciclarea plasticului este complexa, fiind un material dificil de gestionat ca deseu. De aceea, trasabilitatea este extrem de importanta, mai ales in ceea ce priveste beneficiile pentru mediu. Ce obligatii au operatorii economici in acest sens si ce rol are acest proces in reciclarea plasticului, vei afla in articolul urmator.
De ce este importanta trasabilitatea in reciclarea materialelor plastice
Pentru a garanta un impact cat mai mic asupra mediului, este foarte importanta cunoasterea fiecarei etape din ciclul de viata al unui produs. In tot acest proces, esentiala este trasabilitatea, care ofera transparenta si responsabilitate in gestionarea si reciclarea deseurilor.
In ceea ce priveste plasticul, cunoasterea trasabilitatii este primordiala pentru imbunatatirea sustenabilitatii mediului si pentru sustinerea obiectivelor economiei circulare. Economia circulara reprezinta o solutie eficienta de productie si consum, care are drept scop confectionarea, utilizarea si reutilizarea tuturor materiilor prime reciclabile, pentru ca acestea sa aiba o viata cat mai indelungata. Astfel, produsele sunt reciclate, reutilizate sau refolosite, in loc sa fie aruncate la gunoi, reducandu-se cantitatea generala de deseuri. Economia circulara vine cu provocarile sale, ambalajele din plastic reprezentand o problema pentru economie, pentru mediu, dar si pentru companiile care nu pot tine pasul cu cererea tot mai mare a consumatorilor si cu gasirea unor solutii alternative mai durabile de productie.
Asadar, trasabilitatea are un rol cheie in economia circulara, permitand firmelor sa optimizeze durata de viata a ambalajelor, sa afle locul in care se afla acestea in lantul de aprovizionare, de cate ori a fost utilizat un ambalaj si unde este posibil sa apara deseuri si pierderi. Trasabilitatea presupune implementarea unui sistem capabil sa urmareasca materialele plastice de-a lungul traseului lor, cum se face, de exemplu, in industria farmaceutica, unde reglementarile sunt din ce in ce mai stricte in acest sens.
Ce obligatii au operatorii economici?
Operatorii economici au responsabilitatea de a asigura gestionarea ambalajelor care devin deseuri si de a indeplini obiectivele de reciclare. Trasabilitatea se aplica in cazul tuturor companiilor care introduc pe piata produse ambalate sau care achizitioneaza materie prima din afara tarii. Indeplinirea acestor obligatii se poate face prin transferarea responsabilitatilor, pe baza de contract, catre un OIREP. In ceea ce priveste trasabilitatea deseurilor, misiunea acestuia este una complexa si include, printre altele, raportarea datelor lunare privind cantitatile de deseuri puse pe piata sau colectarea acestora de catre furnizori autorizati, astfel incat obiectivele sa fie atinse. Un specialist, precum EcoSynergy.ro, ofera trasabilitate completa si se asigura ca dosarele sunt realizate in conformitate cu procedura si cu prevederile legale. Astfel, toate atributiile operatorului economic trec in grija OIREP-ului.
In concluzie, urmarirea traseului deseurilor de plastic este extrem de importanta in contextul actual. Orice masura luata in urma acestui proces, cum ar fi utilizarea pentru a doua oara a plasticului, contribuie la reducerea nivelului de deseuri si la conservarea resurselor naturale.
Sursa foto: unsplash.com