Prevenirea este mai buna decat vindecarea. In zilele noastre, multi sportivi doresc sa afle despre prevenirea leziunilor sportive, astfel incat sa evite un tratament leziuni de ligamente si ruptura de tendon. Sporturile sunt cele mai frecvente activitati recreative. Participarea copiilor si adolescentilor la sport este incurajata de parinti si scoli, deoarece scade sansele de obezitate, diabet, hipertensiune arteriala si promoveaza sanatatea mentala, fizica si cardiaca. Cu toate acestea, sportivii sunt expusi unui risc crescut de a se rani, deoarece urmeaza un antrenament fizic intens.
Cum evitam un tratament leziuni de ligamente si ruptura de tendon?
Tehnica gresita, antrenamentul exagerat, lipsa incalzirii adecvate, flexibilitatea scazuta sunt printre cauzele importante ale accidentarilor sportive atat la sportivii amatori, cat si la sportivii profesionisti. Multe leziuni sportive pot cauza dizabilitate permanenta, prin urmare prevenirea accidentarilor sportive si executarea antrenamentului in siguranta si a tehnicii corecte este de o importanta capitala.
Leziunile sportive comune pot fi impartite in doua tipuri, acute si cronice. Leziunile acute includ entorsa musculara, vanatai musculare, ruptura de ligamente si tendoane, fracturi si luxatii articulare, precum si multe altele, fiind necesar in acest caz un tratament leziuni de ligamente si ruptura de tendon.
Leziunile sportive cronice sunt leziuni de suprasolicitare care apar din cauza tensiunilor repetitive ale osului, muschilor, tendonului sau ligamentului. Exemplele obisnuite de leziuni cronice de suprasolicitare includ, cotul tennis (durere in partea exterioara a cotului), cotul jucatorului de golf (durere in partea interioara a cotului) fasciita plantara (durere la calcai in partea inferioara a calcaiului), atele de tibie (durere de picioare la alergatori), fracturi de stres, precum si multe altele.
Alege sportul potrivit este esentiala pentru a evita un tratament leziuni de ligamente si ruptura de tendon pentru ca nu toata lumea este destinata tuturor sporturilor, de exemplu daca ai 40 de ani sau peste si te gandesti sa incepi un sport sau orice activitate fizica intensa, asigura-te ca nu ai factori de risc cardiac sau respirator. Daca aveti dureri la nivelul articulatiilor genunchiului, alergatul, banda de alergare, saritul corzii poate agrava situatia. Daca ati fost diagnosticat cu boli de inima sau plamani sau daca aveti diabet, adresati-va medicului inainte de a incepe activitatea sportiva.
Exercitiile de intindere reduc riscul de ranire musculara. De asemenea, reduc durerile musculare dupa sport si exercitii intense imbunatatind performanta atletica. Intinderea mareste gama de miscare a articulatiilor si ajuta la obtinerea echilibrului si coordonarii, astfel scad sansele de ranire prin cadere.
Concluzii
Incepeti intotdeauna incet si cresteti treptat intensitatea antrenamentului. Sesiunile de incalzire ar trebui sa dureze intre 15 si 30 de minute. De obicei, aceste sesiuni includ exercitii cardiace si de intindere. Incalzirea pregateste corpul pentru joc prin cresterea treptata a ritmului cardiac si a circulatiei sangelui catre muschi. Incalzirea creste aportul de sange si temperatura muschilor mari, ligamentelor si tendoanelor, le imbunatateste elasticitatea si pregateste organismul fizic si psihic pentru sport, prevenind accidentarea. Nu va opriti brusc antrenamentul si reduceti treptat intensitatea antrenamentului in ultimele minute.
Tehnica corecta este la fel de importanta atat pentru sporturile recreative, cat si pentru cele profesionale. Este important asadar sa faceti miscarile cat mai corecte in orice moment.