Toți utilizatorii drumurilor publice sunt obligați să participe la traficul rutier cu prudență constantă. Șoferii de vehicule sunt adesea de vină pentru un accident, din mai multe motive, totuși, în unele situații, și un pieton se poate întâmpla să fie de vină. Iar în cazul în care există îndoieli, o instanță judecătorească este cea mai în măsură să decidă cu privire la problema vinovăției.

Daunele morale și materiale

În cazul în care, ca și pieton, nu ai nici o vină și ai fost rănit în urma producerii accidentului, de obicei ai dreptul la despăgubiri și daune morale și materiale. Dar pentru a putea dovedi instanței că există o bază clară pentru aceste solicitări, este obligatoriu să se prezinte înscrisuri și expertize medico- legale, în urma cărora se dovedește câte zile de îngrijiri medicale au fost necesare sau cât de grave au fost leziunile suferite.

Aceste daune morale sau materiale pot fi solicitate și în cazul în care în urma accidentului victima decedează, iar familia sau rudele acesteia decid să constituie parte civilă și astfel pot formula cerințele.

De interes:  10 sfaturi pentru a-ti imbunatati relatia

În cazuri grave, costurile și plățile de despăgubire pentru vătămare corporală pot fi foarte mari, iar sumele pe care victima le va primi se bazează pe judecăți care au fost deja făcute și care pot fi consultate pentru leziuni comparabile și servesc drept ghid pentru valoarea compensației pentru durere și suferință.

Compensația va fi mai mică dacă tu, ca victimă, ești parțial responsabilă pentru accident. Acesta este unul dintre motivele pentru care clarificarea problemei vinovăției după un accident este de o mare importanță.

Evaluarea cazului individual și determinarea aferentă a cuantumului compensației sunt luate în considerare:

  • intensitatea durerii: tipul și durata durerii
  • intensitatea intervenției: necesitatea unei intervenții operative
  • prejudiciul consecutiv: afectarea fizică și psihologică

Când este o astfel de faptă stabilită ca fiind vătămare corporală?

Dacă pietonul este complet nevinovat, este vorba în principal de vătămări corporale conform articolului 194 și deci o infracțiune. Aceasta se pedepsește cu amendă sau închisoare de până la trei ani . În plus, permisul de conducere poate fi retras.

De interes:  Alegerea firmei de reparatii electrocasnice potrivite - O treaba imposibila?

În Codul Penal, este stabilit că fapta reprezintă o vătămarea corporală, în următoarele situații:

  • când victima rămâne cu o infirmitate
  • când există leziuni sau sănătatea victimei este afectată pentru mai mult de 90 zile de îngrijiri medicale
  • dacă în urma accidentului victimei îi este adus un prejudiciu de ordin estetic
  • în cazul în care victima este o femeie însărcinată, iar în urma accidentului are loc un avort
  • în cazul în care este pusă în primejdie viața unei persoane.

Dacă te vei întreba în ce caz accidentul în urma căruia ai fost victimă va fi considerat o infracțiune și vrei să știi la câte zile de îngrijiri medicale se face dosar penal, află că, atunci când medicul legist decide că vei avea nevoie de peste 90 de zile de îngrijiri, vinovatul poate fi urmărit penal.

Ține cont însă de faptul că zilele de îngrijire medicală nu sunt echivalente cu numărul de zile de spitalizare, cu numărul de zile de incapacitate temporară de muncă sau cele în care ai avut nevoie de tratament de recuperare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.