Bauturi fine precum Comte de Lauvia doar la 24drinks.ro!
Bauturile alcoolice nu sunt neaparat pe placul tuturor, insa persoanele, si in special barbatii care prefera sa consume alcool, precum o sticla veche Comte de Lauvia, de obicei aleg calitatea produselor vandute de 24drinks.ro. Pentru multi, armagnacul nu este un cuvant pe care il folosec foarte des, sau chiar deloc, insa pentru cunoscatori aceasta bautura fina cu note subtile poate sa transforme o noapte cu amicii intr-una de neuitat.
Armagnacul este cea mai veche „apa vie” a Frantei, obtinuta prin distilarea vinurilor albe din regiunea Gascogne (Gasconia). Bautura dateaza inca din anul 1441. Fiind maturat multi ani in butoaie de stejar negru, eacets tip de alcool dobandeste gusturi si arome spectaculoase.
Numit candva „apa vietii vesnice”, in Evul Mediu Armagnac-ul a devenit faimos pentru proprietatile sale terapeutice. Consumat cu moderatie, el hraneste, stimuleaza si incanta. Se spune ca in el a stat secretul puterii celebrilor muschetari. Epoca sa de glorie a inceput in secolul al XV-lea, cand a devenit un veritabil produs de consum. Din sec. XVII dateaza primele atestari ale comercializarii Armagnac-ului. Tot atunci, olandezii au cumparat aproape tot vinul produs pe coasta franceza a Atlanticului, cu exceptia celui din Bordeaux, pe care l-au cumparat englezii. Negustorii olandezi au navigat in susul raului Garonne si au incheiat primele contracte cu podgorenii gasconi din regiunea Gers. Temandu-se de concurenta, bordelezii au interceptat barcile la intoarcere, sub pretextul ca numai vinul din Bordeaux poate fi transportat pe rau. Cum aceasta interdictie se adresa doar vinului, nu si alcoolului, gasconii au inceput sa distileze vinul. Olandezii au inceput sa cumpere cantitati uriase de alcool din Armagnac, pe care le foloseau pentru a stabiliza vinurile pe care le vindeau clientilor din nordul Europei.
In 1730, aceasta „apa vie” avea mari fluctuatii de calitate, dar a devenit un adevarat produs comercial. Pentru a se proteja de aceste fluctuatii, producatorii au inceput sa-si faca rezerve si sa pastreze distilatul in butoaie. Asa s-a nascut minunea numita Armagnac.
Apoi, in anii 1870, viile au fost distruse de filoxera. Ele au renascut la inceputul secolului al XIX-lea, cand comertul cu Armagnac atinge apogeul. In 1909, presedintele Fallières, un om al locului, delimiteaza regiunea in care se produce Armagnac. Decretul din 6 august 1936 defineste Apelatiunea Controlata a Armagnac-ului si cele 3 regiuni ale sale.
Astazi, Armagnac-ul a cucerit intreaga lume – cele 9 milioane de sticle produse in fiecare an se vand in peste 130 de tari.
Diferenta dintre coniac si armagnac
Pentru coniac, este strict reglementat ca implica dubla distilare cu eliberarea de produse semifinite cu o rezistenta de 69-73% vol. Distilarea are loc intr-un recipient de distilare Charente de lunga durata, numit alambic. Recipientul din cupru este in forma de ceapa sau poate fi asemanator cu un pahar pentru coniac, intors cu susul in jos. Alcoolul din Armagnac este obtinut prin distilare unica. Produsul final este obtinut cu o rezistenta mai mica (52-63% vol.), cu un numar mare de impuritati care confera gustului si caracteristicilor aromatice ale bauturii o aroma mai accentuata. Aditivii admisibili in coniac, care sunt stabiliti prin traditii si standarde existente, nu pot depasi 2%, iar pentru concurentul sau nu exista o astfel de restrictie.
Maturarea ambelor bauturi are loc in butoaie de stejar, dar materialul pentru acestea este diferit: pentru primul – stejar limuzin, pentru concurentul sau – Gascon. Acesta din urma contine mai mult tanin, ceea ce afecteaza produsul final. Coniacul are un timp de imbatranire mai scurt, prin urmare, in procesul de preparare, este redus in rezistenta. Armagnac-ul isi reduce propriul nivel la nivelul necesar in procesul de imbatranire.
Primul este produs de companii mari (case de coniac), cu o istorie veche si cu traditii de nezdruncinat. Al doilea este realizat de producatorii mici si mijlocii (familii cu traditie).
Armagnac este singura bautura pe care este indicata data recoltarii strugurilor. In utilizarea bauturilor de casa, francezii, datorita varietatii mai mari de gust si aroma, prefera o a doua bautura. Primele le produc in principal pentru export.
Armagnacul Comte De Lauvia este produs la Chateau de Champagne d’Armagnac, in inima regiunii Armagnac din Franta. Regiunea este divizata in trei zone: Bas ,Tenareze si Haut. Eauze este capitala regiunii Bas, situata in Gers, Gasconia, la granita Bas – Ténarèze, unde se produce cel mai bun Armagnac. 200 de hectare de vita de vie sunt cultivate cu struguri din soiurile Ugni Blanc si Folle Blanche. Cele doua soiuri de struguri sunt cele mai potrivite pentru producerea de Armagnac.
Nu exista reguli stricte pentru prezentarea acestui alcool, dar exista cateva recomandari care va vor ajuta sa va bucurati cu adevarat de gustul sau unic.
Soiurile mature sunt cel mai bine servite ca “digestive”, iar cele mai tinere ca un aperitiv sau intre feluri de mancare.
Exista pahare speciale pentru servirea lui Armagnac. Ele au o forma de lalea, cum sunt paharele de brandy. Puteti folosi si pahare pentru coniac, iar pentru bauturile mai noi este suficient un pahar sferic.
Se toarna o cantitate mica de alcool intr-un pahar, si o lasati timp de 15-30 de minute, astfel incat sa respire si sa dezvaluie intreaga gama de arome. Apoi, paharul trebuie sa-l incalziti in mana si sa-i inhalati aroma. Cu cat bautura este mai buna, cu atat este mai bogata aroma, in care puteti observa arome de fum, mirodenii, vanilie, fructe si alte arome florale.
Magazinul 24drinks.ro ofera cele mai bune sticle de armagnac Comte de Lauvia, la preturi fantastice, pentru cunoscatori si pentru cei care apreciaza o bautura buna, cu traditie!