Buruienile invazive pot fi considerate dăunători vegetali pentru culturile agricole, având capacitatea de a compromite total o suprafață cultivată, dacă sunt lăsate să de dezvolte necontrolat.
Acestea sunt plante care răsar spontan și au un ritm de creștere mai accelerat în comparație cu plantele de cultură, pe care ajung astfel să le sufoce. Chiar dacă o parte din plantele de cultură vor rezista, acestea vor avea de suferit din cauza deficitului de apă și substanțe nutritive din sol – resurse care vor fi asimilate de buruieni.
Cea mai eficientă armă de luptă împotriva buruienilor sunt erbicidele, însă pentru a obține rezultatele scontate, trebuie să ții cont de câteva recomandări pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
Folosește cu atenție erbicidele totale
Din punctul de vedere al spectrului de acțiune, erbicidele se împart în două categorii.
Prima este reprezentată de erbicidele totale – care distrug orice urmă de vegetație, iar din a doua categorie fac parte erbicidele selective. Acestea din urmă acționează doar asupra buruienilor, fără a afecta în vreun fel plantele de cultură.
Chiar dacă erbicidele totale sunt mai puternice, acestea se folosesc doar pentru curățarea terenurilor și îndepărtarea vegetației de pe marginea drumurilor sau căilor ferate.
Administrate într-o cultură agricolă, acestea vor distruge atât buruienile cât și plantele cultivate. Același lucru se poate întâmpla și dacă administrezi erbicid total în apropierea unui teren agricol, iar stropii purtați de vânt ajung pe plantele de cultură sau pe sol.
Ține cont de particularitățile buruienilor
Fiecare tip de cultură este afectat de anumite specii de buruieni, iar pentru a le combate eficient trebuie să folosești produse adecvate, în funcție de particularitățile lor.
Așadar înainte de a alege un erbicid, trebuie să știi foarte bine cu ce buruieni ai de-a face și care sunt caracteristicile acestora, pentru ca apoi să folosești produsul potrivit, la momentul oportun.
Respectă dozajul recomandat de producător
Nu te gândi că faci economie preparând o soluție diluată, pentru a folosi o cantitate mai mică de erbicid și a mai tăia astfel din costuri. Procedând astfel, vei obține o soluție cu eficiență redusă, care nu te va scăpa definitiv de buruieni. Astfel, va fi nevoie să faci o nouă erbicidare, ceea ce presupune alte costuri, de care ai fi fost scutit dacă foloseai de la bun început dozajul recomandat de producător.
Acest detaliu îl vei găsi pe eticheta sau în prospectul oricărui produs, iar eficiența tratamentului este garantată doar dacă vei ține cont de el.
Utilizează mai multe tipuri de erbicid
Buruienile au și o bună capacitate de adaptare, iar din acest motiv nu este recomandat să fie tratate o perioadă îndelungată cu același erbicid. Chiar dacă acesta se dovedește extrem de eficient la început, cu timpul, buruienile vor dezvolta rezistență la substanța activă, iar eficiența produsului va scădea.
Din această, este recomandat să folosești mai multe tipuri de erbicide, de preferat și cu moduri de acțiune diferite.
Ține cont de condițiile climatice
În primul rând nu este o idee foarte bună să aplici tratamentele de erbicidare în perioadele cu vânt puternic pentru că o parte din soluție se va pierde, iar stropii purtați de vând pot ajunge în alte culturi care sunt sensibile la substanțele folosite.
De asemenea sunt de evitat și perioadele cu precipitații pentru că soluția aplicată alunecă ușor pe frunzele umede sau poate fi „spălată” de ploaie.
Din același motiv nu este recomandat să faci erbicidarea imediat după ce ai irigat suprafața respectivă și nici să uzi imediat după aplicarea tratamentului.
Acestea sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont pentru ca buruienile invazive să nu-ți dea bătăi de cap, iar culturile tale să fie permanent protejate.