Orice părinte dorește să îi ofere copilului său o cameră plină de creativitate care să încurajeze o dezvoltarea armonioasă prin joacă și odihnă de calitate. Amenajarea camerei celui mic trebuie să țină cont de câteva recomandări care au legătură cu modelul și dimensiunea mobilei, culorile și texturile alese.
Dacă și tu ai nevoie de idei pentru decorarea camerei pentru copilului tău, am pregătit un articol interesant, care să te ajute în această misiune importantă.
1. Alegerea culorilor
Acest detaliu depinde foarte mult de vârsta copilului. Astfel, pentru bebeluși sau copii mici sunt de preferat culorile blânde, pastelate, care calmează. Culorile pot fi incluse în orice element din cameră, începând cu pereții și dușumeaua și terminând cu accesorii precum draperiile, covoarele sau pernele decorative. Pentru copiii mai mari, culorile pot fi mai aprinse, iar imaginile pot reprezenta personaje din desene animate sau eroi preferați.
2. Decorațiuni
Pentru o cameră cât mai veselă, poți opta pentru fotolii din pluș sau leagăne suspendate. De asemenea, decorațiunile se recomandă să fie la nivelul superior, respectiv pe rafturi unde cel mic nu poate ajunge sau direct pe pereți. Pentru decorațiuni inedite, poți opta pentru tablouri goblen cu diamante realizate chiar de voi și care vor personaliza camera într-un mod unic. Indiferent de metoda aleasă, dacă preferi tablouri, imagini autocolante sau desene pe unul sau mai mulţi pereți, adăugarea unor elemente grafice va înveseli camera celui mic.
3. Mobilier
Pentru a le ușura viața celor mici, se recomandă ca și mobilierul să fie la dimensiunea lor. Patul, măsuța și cutia pentru jucării trebuie să fie joase, astfel încât copiii să fie încurajați să se descurce singuri. Când vine vorba despre stocare, poți opta pentru un dulap de dimensiuni mai mari, foarte încăpător, cu singura condiție ca lucrurile utilizate de cel mic să fie puse în partea de jos.
4. Covorul
Cea mai bună idee pentru camera copilului este un covor mare care va acoperi o suprafață importantă din podea. În acest fel, cel mic va fi încurajat să petreacă timp pe jos, jucându-se pe o suprafață confortabilă. Încă din primul an de viață, când va învăța să meargă de-a buşilea și, ulterior în două picioare, copilul se va bucura de un covor moale care îi va proteja mișcările și îl va feri de lovituri. Covorul poate avea și el diferite imprimeuri atractive, de la personajele preferate la un șotron în dimensiuni reale sau o pistă pentru curse cu mașinuțele de jucărie. Nu în ultimul rând, avantajul major al unui covor este că izolează fonic; asta înseamnă că vecinii nu vor fi deranjați de zgomotele inevitable din timpul jocului. Alege un covor din materiale tratate împotriva petelor, care se poate curăța ușor, inclusiv cu apă și săpun. Este vital ca mediul în care crește copilul tău să fie curat, iar covorul este foarte atractiv pentru tot felul de bacterii și microbi.
5. Iluminarea
Lampa de tavan și veiozele din cameră trebuie să îndeplinească simultan două funcții: ele au atât rol estetic, ajutând la înfrumusețarea camerei, cât și rol funcțional, oferind toată lumina necesară activităților zilnice. Pentru iluminarea completă a camerei se recomandă o lampă de tavan cu lumină albă caldă, iar pentru activități precum coloratul sau cititul poate fi utilă o veioză lângă pat sau un lampadar cu picior. Unii copii au nevoie de o lumină de veghe, care să îi însoțească pe timpul nopții; din acest motiv, va trebui să alegi o lampă specială care să nu deranjeze perioada de odihnă.
Amenajarea camerei celui mic este o chestiune de gust dar, în același timp, trebuie să țină cont de elementele practice. Fiecare copil este unic, aşa că va trebui să ai în vedere și preferințele lui personale. De aceea, poate că o idee bună ar fi să îl implici în toate deciziile pe care le vei lua la acest capitol.