printello

Pe o imprimanta 3D obiectul este imprimat pe trei dimensiuni. Un model 3D este construit strat dupa strat. Prin urmare, intregul proces se numeste prototipare rapida sau imprimare 3D.  Un proces obisnuit de prototipare rapida se refera la aplicarea unei pulberi fine (tencuiala, bioplastic, poliuretan, poliester, epoxi, metal) intr-o astfel de imprimanta cu jet de cerneala 3D. Imprimanta imprima stratul de pulbere pe un pat si formeaza un obiect fix. Designul este definit de un fisier CAD.

Modelarea cu depunere condensata (FDM) este o alta metoda prin care polimerul topit este pulverizat pe un strat de suport si modelul este construit strat cu strat. Un alt mod este de a utiliza lichide, cum ar fi fotopolimer, de acelasi cap de tip jet de cerneala care este, de asemenea, tiparit fiecare strat cu strat.

In continuare, o lumina ultravioleta este utilizata pentru a activa capul de imprimare, astfel incat stratul lichid sa devina un strat solid. Acest proces este cunoscut si sub numele de stereolitografie.  Procesul de imprimare 3D porneste de la o serie de proiecte de la MIT in 2000. Aceasta este o extensie a procesului de prototipare rapida, in care problema de baza a fost, in scurt timp, un model de prototip.

De interes:  Suplimentări! Bani mai mulți pentru blocurile ANL care se doresc a fi cadouri de Crăciun

Prima aplicare practica a fost realizata din material metalic.

Despre print-ul 3D

In prezent, imprimanta 3D este utilizata in principal in intreprinderile de afaceri si concepte care necesita economie de timp. Acestea includ medicina, arhitectura, dar si industria divertismentului, cum ar fi industria jocurilor si a filmelor. Chiar si artistii folosesc o imprimanta 3D pentru creatiile lor intr-un timp relativ scurt intr-o forma solida pentru a tipari.

Astazi sunt din ce in ce mai multe companii care se specializeaza in tiparirea de modele 3D si servicii de furnizare pentru companii si persoane fizice.

Cel mai mare dezavantaj pentru fiecare utilizator care vrea sa faca acest lucru cu propriile maini este in continuare costul ridicat al imprimantei 3D. Un alt dezavantaj este ca dureaza ore sau chiar zile pentru a imprima un model 3D (in functie de complexitatea si rezolutia modelului). Pe langa cele mentionate anterior, software-ul 3D profesional si proiectarea modelului 3D se afla si intr-o gama de costuri ridicate.

De interes:  Ripensia s-a rătăcit la malul mării! Elevii lui Pelici, învinși de Farul lui Zicu

In mod alternativ, exista deja imprimante 3D simplificate pentru hobbyist, care sunt mult mai ieftine. Iar materialele pe care le foloseste sunt, de asemenea, mai putin costisitoare. Aceste imprimante 3D pentru uz casnic nu sunt la fel de exacte ca imprimantele 3D comerciale, iar acesta este un dezavantaj.

Care este diferenta dintre o masina de prototipare rapida de baza si o imprimanta 3D?

Imprimantele 3D sunt versiunea simpla a masinilor de prototipare rapida.

Prototipizarea rapida este o metoda conventionala care a fost utilizata de industria auto si aeronave de ani de zile. In general, imprimantele 3D sunt compacte si mai mici decat masinile RP. Sunt ideale pentru utilizarea in birouri. Ei utilizeaza mai putina energie si ocupa mai putin spatiu. Acestea sunt proiectate pentru reproducerea volumului scazut a obiectelor reale din nylon sau alte materiale plastice. Asadar, exista si imprimanta 3D pentru plastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.