Deși te pui în pat devreme, tot nu reușești să adormi prea curând sau te trezești des noaptea și dimineață te simți mai obosit decât înainte în ziua anterioară? Ține cont de sfaturile de mai jos și somnul tău se va îmbunătăți considerabil.
Știi deja că este extrem de important să te bucuri de un somn bun pentru a reuși să fii energic și funcțional întreaga zi. Ce nu știai poate este faptul că o lipsă acută a somnului duce la declanșarea unor afecțiuni fizice și psihice, cum ar fi tulburări ale greutății, pierderi de memorie, lipsa puterii de concentrare și a productivității.
Insomnia este o afecțiune de care suferă o mare parte a populației, dar care, din fericire, poate fi tratată atât cu ajutorul specialiștilor, cât și prin exersarea câtorva rutine pe care le poți include cu ușurință în programul tău.
Hai să vedem care sunt acestea.
- Creează-ți un program de somn
Rutinele se creează doar dacă respectăm cu strictețe un program, așa că te sfătuim să încerci să adormi și să te trezești la aceleași ore, inclusiv în weekend. Astfel, vei reuși să adormi imediat ce te pui în pat.
- Nu mânca imediat înainte de culcare
Organismul tău nu trebuie suprasolicitat înainte de somn cu mese copioase: mănâncă ceva ușor și cu cel puțin o oră înainte de a a merge la culcare. De asemenea, există câteva alimente care ajută la a avea un somn bun, cum ar fi: produsele lactate, ovăzul și orezul. Evită consumul de cafea și de zahăr la ore târzii, iar dacă ești fumător, evită să fumezi înainte să mergi la culcare deoarece studiile arată că fumatul este asociat cu o mulțime de probleme de somn. Și alcoolul trebuie tăiat de pe listă: consumă-l cu cel puțin trei ore înainte de culcare pentru că este un stimulent pentru creier și îți afectează calitatea somnului.
- Elimină și ceilalți stimulenți și creează ritualuri asociate cu somnul
Pentru un somn bun, creierul tău trebuie să asocieze dormitorul cu somnul, așa că este necesar să creezi ritualuri sau rutine pe care acesta să le recunoască. De exemplu, nu lucra, nu mânca în pat, nu folosi televizorul pe post de somnifer, dimpotrivă, renunță la această activitate înainte de culcare. Nu utiliza telefonul sau tableta pentru că acestea duc la scăderea producției de melatonină – hormnul somnului. Înainte de a adormi, evită activitățile care îți dau energie, cum ar fi practicarea unui sport. În schimb, poți face o baie care să te relaxeze, exerciții de mediație și poți apela la o somieră pentru un somn odihnitor.
Acordă atenție patului și tipului de pernă pe care le folosești: o pernă prea tare sau prea moale poate fi deranjantă, iar un pat care nu îți asigură o relaxare totală te poate împiedica să ai un somn bun. Ai grijă la modul în care alegi patul, ai la dispoziție o grămadă de modele: de la pat suspendat, cu baldachin, reglabil și până la pat tapițat, cu depozitare sau extensibil.
Somn ușor!